OSKAROVSKI REKORDI: Džek Nikolson i Meril Strip zajedno imaju 29 nominacija!

Ketrin Hepbern je rekorderka sa četiri priznanja za najbolju glumicu, najstariji dobitnik je Kristofer Plamer (82) a samo tri filma su osvojila Oskare u pet najvažnijih kategorija - "Dogodilo se jedne noći", "Let iznad kukavičjeg gnezda" i "Kad jaganjci utihnu"

  • 0

Uoči 85. ceremonije dodele Oskara koja se održava 24. februara u Los Anđelesu, pravo je vreme da se podsetimo rekorda koji su obeležili istorijat borbe za čuvenu zlatnu statuu, od Meril Strip, koja je imala neverovatnih 17 nominacija, pa do filmova "Titanik", "Ben Hur" i "Gospodar prstenova: Povratak kralja", koji su osvojili po 11 nagrada!

Legendarna Ketrin Hepbern je apsolutna rekorderka sa četiri Oskara za najbolju glumicu (1934, 1968, 1969. i 1982), a njoj za petama je Meril Strip, koja je od 17 nominacija (14 za glavnu i tri za sporednu ulogu) osvojila tri nagrade, isto kao i Džek Nikolson u muškoj konkurenciji, s tom razlikom što je čuveni glumac bio nominovan "samo" 12 puta (osam za glavnu i četiri puta za sporednu ulogu).

Volter Brenan je bio specijalista za sporedne uloge, i u ovoj kategoriji je nagrađen čak tri puta (1937, 1939. i 1941).

Međutim, jedino stručnjak za zvučne efekte Mark Berger može da se pohvali stopostotnim učinkom - nominovan je četiri puta i osvojio isto toliko Oskara.

Najstariji dobitnik je Kristofer Plamer, koji je sa 82 godine nagrađen za sporednu ulogu u filmu "Početnici", dok je najmlađa Tejtum O'Nil, koja je imala deset godina kada je 1974. dobila Oskara za ostvarenje "Mesec od papira".

Filmovi "Ben Hur", "Titanik" i "Gospodar prstenova: Povratak kralja" na čelu su najuspešnijih svih vremena sa po 11 osvojenih priznanja Američke filmske akademije, a mjuzikl "Priča sa zapadne strane" je četvrti na ovoj listi sa deset Oskara.

Zanimljivo je da se samo tri puta desilo da isti film počisti konkurenciju i osvoji nagrade u svih pet najvažnijih kategorija (najbolji film, režija, scenario, najbolji glumac i najbolja glumica) - to je pošlo za rukom filmovima "Dogodilo se jedne noći", "Let iznad kukavičejeg gnezda" i "Kad jaganjci utihnu".

(A. N. / Bizlife.rs / Eudesign.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA