Hrvati tvrde da je Bitka na Neretvi njihov film (VIDEO)

Kako navodi agencija Hina, međunarodni projekat sa više producenata, od kojih je deo bio okupljen u Udružene jugoslovenske producente, ubuduće će se na međunarodnoj sceni prikazivati kao film hrvatskih autora

  • 16

OPET UBIJAJU JUGOSLAVIJU! Najveći filmski ratni spektakl bivše Jugoslavije "Bitka na Neretvi", po trvrdnjama "Jadran filma" iz Zagreba i režisera ovog ostvarenja Veljka Bulajića, od danas službeno pripada hrvatskoj kinematografiji!

Kako navodi agencija Hina, međunarodni projekat sa više producenata, od kojih je deo bio okupljen u Udružene jugoslovenske producente, ubuduće će se na međunarodnoj sceni prikazivati kao film hrvatskih autora.

Izvršni producent bio je "Jadran film", i ubuduće će, odlučeno je nakon dugogodišnjih pregovora, biti jedini ovlašćen da zastupa film, prenosi agencija Hina. Pored međunarodne distribucije, "Jadran film" će preuzeti zaštitu autorskih prava - osim Bulajićevih i snimatelja Tomislava Pintera, kompozitora Vladimira Krausa Rajterića i scenografa Duška Jeričevića.

- Od raspada Jugoslavije mnogi su svojatali film, manipulsali njime, prikazivali ga bez mog znanja i prodavali, a ni ja ni moji saradnici za to nikada nismo dobili novac od autorskih prava - naveo je Bulajić, i dodao da je na projektu bilo 80 odsto filmskih radnika iz Hrvatske.

Pogledajte insert iz filma "Bitka na Neretvi"

Dosadašnja distribucija u bioskopima i na televizijskim programima često je, kako tvrdi, obavljana nezakonito, a kvalitet prikazivanih kopija bio je tehnički nezadovoljavajući.

- 'Bitka na Neretvi' snimljena je 1969. i zapamćena kao jedan od najskupljih filmskih projekata kod nas. Film je imao veliku gledanost -samo u Jugoslaviji gledalo ga je više od četiri miliona ljudi, uz 350 miliona u svetu. Popularnosti filma pridonela je i glumačka ekipa u kojoj su, uz domaće zvezde, bili i slavni Jul Briner, Sergej Bondarčuk, Orson Vels... - podsetio je Bulajić.

Godinu dana nakon što je snimljen, bio je nominovan za Oskara u kategoriji stranog filma, a pre tri godine na festivalu u Moskvi uvršćen je među deset najznačajnjih filmova o Drugom svetskom ratu, i u paketu s ostalim izabranim naslovima krenuo u svetsku bioskopku i televizijsku distribuciju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Strucnjakowsky

    8. mart 2013 | 17:30

    Morace na svoj film da stave Hrvatski prevod.Hahahahaja,po stoti put su pokazali da su KOMPLEKSASI.

  • tra

    8. mart 2013 | 18:46

    ma i Jul Briner je Hrvat, to su zaboravili da kazu !

  • Cetnik

    8. mart 2013 | 19:57

    Hocete sve iz bivse SFRJ,pa zasto ne preuzmete dug,i to je vase.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA