Otvoreno 62. Berlinale, Meril Strip dobija "Zlatnog medveda"

"Zbogom kraljice", raskošna istorijska drama o prvim danima Francuske revolucije, otvorila je sinoć 62. filmski festival u Berlinu!

  • 0

"Zbogom kraljice", raskošna istorijska drama o prvim danima francuske revolucije, otvorila je sinoć 62. izdanje Filmskog festivala u Berlinu, navodeći publiku na paralele sa "arapskim prolećem".

Priča, zasnovana na romanu Šantal Toma, ispričana je iz ugla sluškinje Sidoni (Lea Sejdu), koja uživa poverenje Marije Antoanete (Dajana Kruger), mlade i lepe francuske kraljice koja živi u izolaciji, zaokupljena doterivanjem i dvorskim inrigama, ne sluteći da su njeni dani odbrojani.

"Svaka revolucija, a posebno ova je protiv zloupotrebe moći i zloupotrebe novca koje se i danas događaju", izjavila je nemačka glumica Dajana Kruger nakon projekcije filma za novinare.

Svetska premijera filma biće održana večeras ,nakon šetnje zvezda crvenim tepihom, i njom će biti zvanično otvoren desetodnevni Berlinale.

Digitalno snimljen u Versaju i dvorcima nadomak Pariza, film Benoe Žakoa jedno je od 18 ostvarenja u trci za glavnu nagradu - "Zlatni medveda", koju će dodeliti žiri predvođen britanskim rediteljem Majkom Lijem, a u kome su i glumci Džejk Džilenhal, Šarlota Genzbur, fotograf Anton Korbidžin i reditelji Fransoa Ozon i Ašgar Farhadi.

Kritičari navode da će se ove godine na filmskom maratonu u Berlinu, u okviru kojeg će biti predstavljeno blizu 400 ostvarenja, naći smeliji izbor filmova, sa nekoliko novih, neafirmisanih rediteljskih imena u glavnoj selekciji.

Očigledna je želja organizatora da ponove prošlogodišnji uspeh sa iranskim filmom "Nader i Simin: Razvod", koji je osvajanjem "Zlatnog medveda" lansiran na put globalne slave.

Uspeh svakog festivala ne zavisi samo od filmova, već i od velikih zvezda koje će prošetati crvenim tepihom, pa se tako među holivudskim "teškašima" ove godine na Berlinalu očekuje dolazak Meril Strip, kojoj će "Zlatni medved" za životno delo biti uručen 14. februara, kada je zakazana projekcija njenog najnovijeg filma "Čelična lejdi".

U nemačku prestonicu će doći još jedna velika holivudska zvezda, Anđelina Džoli, koja će predstaviti svoj rediteljski prvenac "Zemlja od krvi i meda", a crvenim tepihom prošetaće i glumačke ekipe filmova poput "Ekstremno glasno i neverovatno blizu" o terorističkom napadu 11. septembra na Njujorku i "Izdaja", najnoviji akcioni triler Stivena Sodeberga.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA