Adel osvojila šest Gremija, uključujući album godine

Britanska pevačica, koja je osvojila šest priznanja, među kojima su nagrade za album, snimak i pesmu godine, na kraju dodele zaplakala

  • 1

Pobednik na 54. dodeli Gremi nagrada je britanska pevačica Adel, koja je osvojila šest priznanja, među kojima su nagrade za album, snimak i pesmu godine.

Pevačica je prilikom dodele nagrade bila vidno uzbunjena i skoro je zaplakala dok je primala nagradu za album godine i na kraju govora je uzviknula "Mnogo vam hvala".

Adelin album "21" bio je najprodavaniji album 2011. godine, a samo u SAD je prodat u više od šest miliona primeraka. Njoj je pripala i Gremi nagrada za najbolje pop solo izvođenje i pop vokalni album, navode agencije.

Gremija za najboljeg novog umetnika i alternativni album dobio je Bon Iver.

Gremi nagrade dodeljuje američka Akademija za diskografsku umetnost i nauku za izuzetne doprinose u muzici i diskografiji. Nagrada je ustanovljena 1959. godine.

Svake godine dodeljuju se četiri glavne, šest posebnih nagrada i nagrade najboljim izvođačima za 30 muzičkih žanrova u 108 kategorija.

Sastav „Foo Fighters osvojio je pet nagrada i to u rok kategorijama za najbolji album („Wasting Light”), najbolju pesmu i izvedbu(„Walk“) za najbolji duži video zapis „Foo Fighters: Back and Forth“ i za najbolju hard rok/metal izvedbu („White Limo“) Oni su na sceni postavljenoj u obližnjem Staples centru izveli pesmu „Walk“, a kasnije su nastupili još dva puta na glavnoj sceni u dvorani.

„Ovaj album je najzabavniija ploča koju smo snimali. Pitao sam svoju suprugu da li je u redu da koristimo garažu kao studio. Bacili smo sve kompjutere i sve vreme smo prašili u garaži“, kazao je novinarima vođa benda Dave Grohl. „Zbog svega toga, ovaj album predstavlja ljudsku dimenziju muzike.“

I Kanye West je zabeležio uspeh pre same ceremonije. On je ranije tokom dana osvojio tri nagrade, u kategorijama „Najbolji rep album“ („My Beautiful Twisted Dark Fantasy“) , „Najbolja rep pesma“ i „Najbolja rep saradnja“ („All of the Lights“), a tokom večeri je osvojio i nagradu za najboljeg rep izvođača koju je sa njim podelio Jay Z (za pesmu „Otis“).

West je inače predvodio nominovane zvezde sa sedam nominacija. Iako je ranije najavljeno da će on nastupiti na dodeli, reper se nije pojavio čak ni da preuzme nagradu.

Među najiščekivanijima bio je nastup sastava „The Beach Boys“, kojem su prethodno počast odali „Maroon 5“ i „Foster the People, izvodeći pesme „Surfer Girl“ odnosno „Wouldn't It Be Nice“. Kalifornijski rokeri okupili su se na dodeli nagrada kako bi proslavili pola veka od okupljanja, izvedbom pesme „Good Vibrations“.

Muzička legenda Tony Bennett osvojio je dva priznanja, za najbolji tradicionalni pop album (Duets II) i najbolji pop duet ili gurpnu izvedbu (Body And Soul, ft. Amy Winehouse). Bennett je nastupio sa mlađom koleginicom Carrie Underwood, otpevavši duet „It Had To Be You“.

Njih dvoje dodeli su nagradu za najboljeg novog izvođača, a to je sastav „Bon Iver“, koji je nagrađen i za najbolji alternativni album. Duo „The Civil Wars“ osvojio je nagrade u kategorijama za najbolji folk abum i najbolju kantri izvedbu od strane dua ili grupe. Najbolji kantri album imaju zvezde prošlogodišnje dodele, sastav „Lady Antebellum“ čiji je album „Own the Night“ trenutno među najprodavanijim u SAD.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • moja_kravica

    13. februar 2012 | 11:39

    Adel osvojila šest Gremija, uključujući album godine!!! | Telegraf - Najnovije vesti http://t.co/xL2VD6gJ via @telegrafrs

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA