KRALJ REGEA: Na današnji dan preminuo je Bob Marli (VIDEO)

Pre 32 godine svet je napustio jedan od najvećih rege muzičara svih vremena, koji tokom života izveo nezaboravne hitove poput "No woman, no cry", "One Love" i ostalih

  • 0

Pre 32 godine, na današnji dan, preminuo je  Bob Marli legenda rege muzike. Čuveni pevač odrastao je u sirotinjskom delu glavnog grada Jamajke Kingstona, gde je zahvaljujući američkim radio-stanicama otrkio afroameričku muziku. Nasleđe ropstva i svest o afričkoj domovini uvek se osećala u njegovom muzičkom opusu, čak i kada je osvojio fanove u zapadnom svetu.

Marli je svoju muzičku karijeru započeo davne 1962. godine, a samo godinu dana kasnije formira bend “The Waillers” sa kolegama Banijem Livingstonom i Piterom Tošom. Vrlo brzo, Bob preuzima ulogu lidera grupe, postaje glavni pisac tekstova i muzike za svoj sastav.

Godina 1975. bila je posebno interesantna za Marlija. Njegov bend objavljuje treći studijski album “Natty Dread”, na kom se nalaze hitovi poput “No Woman, No Cry” i “Revolution”. Zbog solo karijere grupu napuštaju Bani Livingston i Piter Toš, a bend ponovo menja ime u Bob Marli i “The Waillers”.

Pogledajte kako je Marli izveo numeru “No Woman, No Cry”

Tokom jedne turneje Marli je igrajući fudbal povredio palac na nozi. Povreda se brzo proširila i u maju je obavešten da ima rak, koji je bilo moguće odstraniti samo amputacijom. Bob je to odbio jer se bi to bilo u suprotnosti sa rastafarijanskom verom. Turneja je, naravno, otkazana, ali ga bolest nije sprečila da i dalje snima.

I pored njegove bolesti , Bob Marli i njegov bend nastavili su sa nastupima, što je rezultiralo albumima “Babylon by Bus” (živi album), “Survival” (1978) i “Uprising” (1980). Bend je krenuo na turneju u Ameriku, sa Stivijem Vonderom, ali je nakon nastupa u Bostonu Bobu pozlilo i jedva je izdržao koncert u Njujorku.

Poslušajte numeru "One Love"

Sledećeg jutra, 21. septembra, srušio se dok je džogirao u parku i odveden je u bolnicu gde su mu pronašli tumor na mozgu i prognozirali mu još mesec dana života. Iako je pevačeva supruga Rita zahtevala da se turneja prekine, Bob je odlučio da nastavi. Međutim, nakon koncerta u Pitsburgu bilo mu je toliko loše da je morao da odustane. Marli je prebačen u bolnicu u Majamiju, gde se 4. novembra krstio u Etiopskoj pravoslavnoj crkvi, kao Berhane Selasije (Bob je ranije pripadao frakciji 12 Plemena Izraela).

U poslednjem pokušaju da spase život podvrgao se eksperimentalnom lečenju u Nemačkoj, gde je proslavio i svoj poslednji, 36. rođendan. Pošto lečenje nije uspelo, Bob Marli je želeo da se vrati na rodnu Jamajku, ali je umro 11. maja 1981. Ceo svet je bio u žalosti, a na hiljade ljudi je prisustvovalo njegovoj sahrani 21. maja. Grob Boba Marlija nalazi se u rodnom selu Devet Milja (engl. Nine Miles). Posthumno je odlikovan i jamajčanskim Ordenom časti.

(Telegraf.rs/izvor: Wikipedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA