OLIVER STOUN: Tito je bio div

- U Americi smo sve zemlje pod komunističkom vlašću doživljavali kao iste, nismo znali da postoji vrsta liberalnijeg komunizma kakav je Tito vodio u Jugoslaviji - rekao je režiser u Zagrebu

  • 4

Poznati američki reditelj Oliver Stoun u Zagrebu je, u sklopu šestog "Subversive festivala", pričao novinarima o različitim temama, navodeći da mu se ne sviđa ujedinjenje Evrope, da sada "umesto komunizma imamo terorizam", a smatra da je nekadašnji predsednik SFRJ Josip Broz Tito bio div.

- Mnogi tadašnji komunistički predsednici uklonjeni su s vlasti, većinom od strane SAD, ali Tito je ostao. U Americi smo sve zemlje pod komunističkom vlašću doživljavali  kao iste, nismo znali da postoji vrsta liberalnijeg komunizma, kakav je Tito vodio u Jugoslaviji - rekao je Stoun.

On je napomenuo da su ljudi, koji su tridesetih godina prošlog veka bili simpatizeri Komunističke partije, koja je bila legalna organizacija u Americi, nakon Drugog svjetskoga rata postali progonjeni.

- Umesto komunizma, danas imamo terorizam. Kao što se tada gledalo dvogledima u noćno nebo,  kako bi se uočio sovjetski neprijatelj, tako se danas pribojavamo terorista. Posebno nakon poslednjeg bostonskog slučaja - rekao je poznati režiser.

Stoun je naglasio da mu se ne sviđa ujedinjenje Evrope, jer ne razume zašto države moraju biti veće nego što jesu, da bi na kraju u toj velikoj korporaciji glavnu reč imale banke.

- Evropa će se pretvoriti u ''sjedinjenje evropske države'' kao deo mentaliteta, koji samo želi da postane veći i veći, a time i bolji, ali postaje se veći i gori - rekao je Stoun.

Prema njegovim rečima, kao što Amerika očekuje da će Vašington učiniti nešto kad dođe do krize, tako će se očekivati da Frankfurt pomogne Evropi u slučaju krize.

- Ali, nije tako. Ne vidim ništa dobro u evru, Sarkoziju i poverenju u Nemce - rekao je Stoun.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • car

    14. maj 2013 | 08:13

    Pametan covek

  • slavisa

    14. maj 2013 | 07:41

    Svima je to manje više jasno ali neko vrši pritiske na nas i pretstavlja nam kao jedinu alternativu! A čini mi se radi nekih drugih interesa NJIMA ZNANIH i za interese manjine a ne VEĆINE! VRACAJU NAS U DOBA ROBOVLASNIŠTVA!

  • bad bajker

    14. maj 2013 | 17:20

    Tito forever

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA