TOP 10 PESAMA O TITU: Evo kako su Čola, Brena, Balašević i Dragojević pevali voljenom maršalu (VIDEO)

O Brozu su svojevremeno sa ushićenjem pevali i Tereza Kesovija, Neda Ukraden, "Indexi", "Korni grupa", "Generacija 5", Meri Cetinić, Vajta i mnogi drugi

  • 12

Današnji Dan mladosti odlična je prilika da se podsetimo pesama, koje su najpoznatiji pevači tadašnje Jugoslavije otpevali u čast voljenog druga Tita, a iako bi mnogi od njih voleli da su ovi hitovi negde zagubljeni, vadimo ih iz naftalina i predstavljamo vam rodoljubive numere Olivera Dragojevića, Zdravka Čolića, Đorđa Balaševića, Nede Ukraden, Lepe Brene i mnogih drugih.

Pre sedam godina, PGP-RTS je objavio kompilaciju sa 33 najlepše pesme posvećene Josipu Brozu, pod nazivom "Ide Tito", a zanimljivo je da je jedan od najistaknutijih autora ovih numera Kornelije Kovač. Međutim, spisak izvođača koji su pevali o Titu je mnogo duži i tu se nalaze i "Generacija 5", "YU grupa", Meri Cetinić, Dado Topić, Sead Memić Vajta, Nena Ivošević, Zlatko Pejaković, "Indexi"...

A njihove numere se možda najbolje mogu opisati početnim stihovima velikog hita "Pesma o Titu" koju je snimila "Korni grupa":

- Sva moja ljubav pod ovim suncem je za Tita...

Zdravko Čolić - "Druže Tito, mi ti se kunemo":

Đorđe Balašević - "Računajte na nas":

Oliver Dragojević - "Tito i Prva proleterska":

Neda Ukraden - "Drugarice, posadimo cveće":

Lepa Brena - "Živela Jugoslavija":

Tereza Kesovija - "Jugoslavijo":

"Korni grupa" - "Pesma o Titu":

"Generacija 5" - "Po Titu se vek poznaje":

"Indexi" - "Tito poslije Tita":

"YU grupa" - "Moravo, mi smo uz Tita":

(A.N./Blic)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dachakg

    25. maj 2013 | 14:11

    Gledam ovaj spot Čoline pesme i prosto sam se naježio kakva smo mi vojna sila bili! Tad nam niko nije smeo ništa,a sada nas svako vorta kako hoce i može!

  • srdjan popovic

    25. maj 2013 | 17:05

    Tuga za Titom je realno tuga za izgubljenom domovinom .Kome nezasuzi oko kada vidi i cuje ovaj spot Zdravka Colic taj nije pravi patriota.Jugoslavija je bila najlepsa domovina na svetu i svako od nas je mogao da bude ponosan na nju i na to sto je Jugosloven. Niko nam nista nije smeo bili smo cenjeni i respektovani u svetu a ziveli smo lepo.Nakraju su nam uzeli tu sajnu drzavu a da nikog od nas nisu pitali da li se mi uopste slazemo sa tim .

  • zika

    25. maj 2013 | 14:58

    najezio sam se covece. sta uradise od nas!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA