KOLIKO KOŠTAJU TURSKE SERIJE? Od 5.000 do 150.000 dolara po epizodi!

Od prodaje serija Turska godišnje zaradi više od 130 miliona dolara, a "Sulejman Veličanstveni", "Ezel" i druge sapunice se gledaju u 70 zemalja, uključujući tu i Obalu Slonovače, Sejšele, Gabon i Vijetnam. Amerikanci nameravaju da ulože čak tri milijarde dolara u tursku filmsku produkciju

  • 2

TURCI PONOVO OSVAJAJU SVET! Nisu samo Srbi ludi za "Sulejmanom", pomama za turskim serijama vlada širom sveta, a u prilog ovoj činjenici najbolje govore zvanični podaci da Turska samo od prodaje sapunica godišnje inkasira od 130 do 150 miliona dolara! Ogromna potražnja je uslovila i povećanje prodajne cene, i dok su turske telenovele pre samo pet godina koštale u proseku 4.000 dolara po epizodi, sada se cifra umnogostručila i dostiže neverovatnih 150.000 dolara... po epizodi.

Za razliku od nas, koji ne bismo iskoristili dobru priliku za zaradu ni da nam život od toga zavisi, Turci su od sapunica napravili unosan biznis i jedan od najvažnijih nacionalnih brendova.

Po podacima turskog ministarstva kulture i turizma, od 2008. se stalno povećava "izvoz" TV serija, a Turska je u 2012. od prodaje sapunica zaradila 130.000.000 dolara, a očekuje se da će ta cifra na kraju ove godine iznositi oko 150.000.000 dolara!

- Rast izvoza naših serija je veoma važan za promociju Turske. Turske sapunice se gledaju čak i u Obali Slonovače, Maliju, Gabonu, Sejšelima i Vijetnamu - izjavio je Abdurahman Čelik iz turskog ministarstva kulture i turizma. Takođe, zvanični podaci pokazuju da se nakon "turskog serijskog buma" u svetu, drastično povećao broj turista iz zemalja u kojima se prikazuju telenovele.

To sve znači da će cena turskih hit serija samo rasti - po rečima čelnih ljudi najveće turske produkcijske kuće "Ay Yapim", najpopularnije serije se prodaju i do 150.000 dolara po epizodi, što je veliki skok u odnosu na period od pre pet godina kada je prosečna cena epizode iznosila 4.000 dolara.

Telenovele su prodate u više od 70 zemalja, a osim starih tržišta kao što su Bliski istok, Afrika i Balkan, sve veće je interesovanje i u Aziji i Latinskoj Americi, a kao dva najveća nova tržišta se izdvajaju Indija i Meksiko. Da sve bude zanimljivije, Meksikanci otkupljuju prava na turske serije kao što su "Ezel" i "Sever Jug" da bi po njima pravili svoje verzije!

To nije sve, turski ministar ekonomije Zafer Kaglajan je nedavno potvrdio da Vlada želi da u Istanbulu napravi Holivud na Bosforu, regionalni filmski centar, kao i da su u toku pregovori sa kompanijom "Entertainment Development Partners" iz Los Anđelesa koja želi da investira tri milijarde dolara u tursku filmsku produkciju.

(A.N./The Wall Street Journal)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA