ODLAZAK LEGENDE: Preminuo Džejms Gandolfini, zvezda serije "Porodica Soprano"

Poznati glumac, čuven po ulozi Tonija u jednoj od najboljih kriminalističkih serija u istoriji televizije, umro je na letovanju u Italiji od srčanog udara

  • 19

Džejms Gandolfini, poznat kao Toni u jednoj od najboljih kriminalističkih serija u istoriji televizije – "Porodica Soprano", preminuo je u 51. godini od posledica srčanog udara tokom boravka u Italiji.

Priča o šefu italo-američke mafijaške porodice Toniju Sopranu, koja je emitovana od 1999. do 2007. na kanalu HBO, nedavno se našla na vrhu 10 najboljih TV serija u istoriji.

Serija je osvojila brojne nagrade, uključujući 21 Emi i pet Zlatnih globusa. Kao jedan od najpoznatijih proizvoda popularne kulture 2000-ih, serija je postala predmet mnogih analiza, kontroverzi i parodija, a proširila se i na knjige, video-igre, muzička izdanja i niz drugih komercijalnih proizvoda.

Džejms Gandolfini je rođen 1961. godine u Nju Džerziju, a za sobom je ostavio dvoje dece iz dva braka.

Televizija HBO, koja je i producirala seriju, saopštila je sinoć da je Gandolfini bio "poseban čovek, velikog talenta, ali što je još važnije, nežna osoba puna ljubavi koja se prema svakome ponašala sa pažnjom bez obzira na funkciju ili poziciju na kojoj se nalazi".

Njegov otac je bio italijanski imigrant koji je po dolasku u Ameriku radio veliki broj poslova, od čistača do radnika na gradilištu, dok mu je majka bila kuvarica u srednjoj školi.

Nakon diplomiranja na smeru za komunikologiju na Ragers Univerzitetu 1983. godine, Gandolfini je radio kao vozač kamiona za razvoženje robe, kao i u noćnim klubovima pre nego što se sa 25 godina zainteresovao za glumu.

Svoju filmsku karijeru započeo je 1987. godine malom ulogom u niskobudžetnoj horor komediji "Šok! Šok! Šok!", dok je pet godina kasnije imao, takođe, malu ulogu u filmu u kome su glumili Alek Boldvin i Džesika Leng.

U narednom periodu stekao je reputaciju glumca koji uzima uloge gangstera, igrajući čvrste, ali šarmantne momke u filmovima kao što su "Prava romansa" (1993) i "Porotnik" (1996).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dexter

    20. jun 2013 | 05:50

    Ode još jedan kvalitetan glumac! Ostaše trećerazredni glumci koji ubijaju u proseku 40-140 negativaca u filmu bez prepunjavanja pištolja i sa gomilom bombi i obavezno sa bazukom! Šteta prava! R.I.P.

  • Cile

    20. jun 2013 | 08:36

    Bio je faca, rođen kao Tony

  • Legenda

    20. jun 2013 | 06:09

    Ziva legenda je danas postala besmrtna. Hvala mu za svo kvalitetno vreme kije nam je pruzio na ovoj zemlji. Ovakvih vise nema, bar ne medju glumcima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA