Dragojević: Parada je film o miru

Ja sam napravio prvi film o ratu "Lepa sela lepo gore", za mene je to jedna vrsta emocionalne katarze da sam napravio i prvi film o miru, rekao je Srdan Dragojević

  • 0

Srpski reditelj Srdan Dragojević, čiji je film ''Parada'' u kategoriji igranog filma na filmskom festivalu u Berlinu, prikazan u programu ''Panorama'', osvojio prvu nagradu publike rekao je da su za nekoga ko stvara veoma komunikativne filmove i ko poštuje publiku, ove nagrade uvek među najdražim.

- Ovaj put u Berlinu, jako sam ponosan da smo dobili tri nagrade od veoma raznorodnih žirija i publike, nekako izgleda da su ljudi, veoma različiti, spojeni u naklonosti prema našem filmu - istakao je Dragojević u izjavi Tanjugu.

Film ''Parada'' je pored nagrade publike osvojio i posebno priznanje ekumenskog žirija, kao i nagradu ''Viktori kolumn'' (Victory Column) koju dodeljuje žiri sastavljen od čitalaca homoseksualnog magazina ''Sigešaul''.

Na pitanje šta misli šta je strana publika prepoznala i šta ju je privuklo u filmu, reditelj je odgovorio da je, svakako, "gej aspekt" koji često dominira u percepciji kod ljudi u našem regionu, zapravo sasvim "normalan" i da tu ne postoji, kao kod nas, povod, za bilo kakvo uzbuđenje. 

"Ja sam prvi koji je napravio film o ratu, 'Lepa sela lepo gore'. Za mene je jedna vrsta emocionalne katarze činjenica da sam prvi napravio i film o miru", kazao je Dragojević.

On je rekao da je film "Parada", koji je nedavno osvojio nagradu udruženja filmskih kritičara FIPRESCI Srbija za najbolje filmsko ostvarenje tokom protekle godine, do sada prodat za prikazivanje u 11 zemalja, i to samo u prvih sedam dana festivala.

''Parada'' je već proglašen za film o kome se najviše pričalo na festivalu, a to je svakako velika čast s obzirom na to da je na Berlinalu, u raznim selekcijama, ali i na filmskom marketu, prikazano 1.200 filmova...'', primetio je reditelj.

''Možete misliti kako je divan osećaj da film iz jedne male zemlje, napravljen sa budžetom koji jedva prelazi milion evra, privuče veću pažnju od velikih i skupih holivudskih i azijskih filmova'', istakao je Dragojević.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA