Ovo su spotovi koji su obeležili osamdesete (VIDEO)

Magazin "Rolling Stone" napravio je listu muzičkih video-klipova koji su napravili revoluciju i izazvali veliku pažnju u svetu

  • 0

Osamedesete godine prošlog veka mnogim ljudima su ostale u sjajnom sećanju kako zbog nezaboravnih filmova, ludačkih modnih trendova, tako i zbog sjajnih muzičkih hitova i spotova. Povodom dodela MTV nagrada, magazin "Rolling Stone" napravio je listu spotova koji su obeležili ovu dekadu i to u nekoliko kategorija.

NISKOBUDŽETNI SPOTOVI

U ranim osamdesetim, neki  od izvođača nisu smatrali da su spotovi nešto čemu bi se trebalo posvetiti preterano, pošto su mislili da su oni kratkotrajnog veka. Spotovi su snimani za jedan dan, mahom na jednoj lokaciji. Primeri niskobudžetnih spotova su Huey Lewis and the News sa numerom "Workin' for a Livin", Fil Kolins sa pesmom "Jump (for My Love)", kao i "Rolingstonsi" sa hitom "Start Me Up".

Pogledajte spot za pesmu "Start Me Up" grupe "The Rolling Stones"

SPOTOVI SA VELIKI BUŽDETOM

U zlatnoj eri MTV-ja, izvođači su shvatili da je stvar preštiža da imaju kvalitetan spot i za njih su davali milione dolara. Grupa "Duran Duran" je ekranizovala svoje spotove na luksuznim plažama Šri Lanke (spot za pesmu "Hungry Like A Wolf"), Piter Gejbrijel je davao novac na animaciju (video za numeru "Sledgehummer"), dok je Madona trošila brdo para kako bi dočarala atmosferu iz filmskih scena dvadesetih (spot za pesmu "Express Yourself"). Međutim, kako navodi časopis "Rolling Stone", ovi klipovi se ne mogu uporediti sa horor spotom Majkla Džeksona "Thriller".

Pogledajte spot za pesmu "Thriller"

MODA

Osamdesete su bile poznate po divljim bojama. U spotu grupe "New Edition's" "Cool It Now", svaki član benda je imao različitu boju trenerke. S druge strane, Olivija Njutn Džon je u spotu "Physical" nosila grejače za noge, grupa "Bananarama" je promovisala sprej za kosu, Sindi Loper je imala velike minđuše.

Pogledajte spot za pesmu "Physical"

POLITIKA

Neke pesme osamdesetih imale su i političku konotaciju. Bend "Genesis" je snimio jednu takvu numeru - "Land Of Confusion". U spotu za ovu pesmu, poznata grupa je koristila lutke koje su imitirale tadašnje svetske lidere Ronalda Regana i Mihaila Gorbačova.

Pogledajte spot za pesmu "Land Of Confusion"

ŽESTOKE DEVOJKE

Tokom ranijih godina, rokenrol je bio predodređen isključivo za muškarce. Međutim, sve se to promenilo u osamdesetima kada su se pojavile cice s oštrim stavom i kožnim jaknama. Pravi primer za to su Pet Benatar i legendarna Džoan Džet, koja je svet zadivila numerom "I Love Rock'n'Roll".

Pogledajte spot za pesmu "I Love Rock 'n' Roll"

DEVOJKE, DEVOJKE, DEVOJKE

Neki bendovi i izvođači osamdesetih godina imali su seksi devojke u svojim spotovima. Bend "Mötley Crüe" je iskoristio striptiz za svoj video za pesmu "Girls Girls Girls", ZZ TOP je izabrao dugonoge manekenke za spot "Legs", a Dejvid Li Rot se odlučio za bikini cice za ekranizaciju numere "California Girls".

Pogledajte spot za pesmu "Legs" grupe ZZ TOP

POZNATE LIČNOSTI U SPOTOVIMA

Muzičke zvezde osamdesetih imale su običaj da ugoste poznate ličnosti iz drugih branši. Tako se u Madoninom spotu za pesmu "Papa Don't Preach" pojavio popularni glumac Deni Ajelo (koji je glumio pevačicinog oca), dok je gost u ekranizacije numere "You Can Call Me Al" Pola Sajmona bio legendarni Čevi Čejs.

Pogledajte spot za numeru "You Can Call Me Al"

VELIKI FILMSKI HITOVI

Osamdesete su iznedrile neke od najvećih filmskih muzičkih hitova. Keni Logins se proslavio pesmama "Danger Zone" (muzika iz filma "Top Gan") i "Footloose" (muzika iz istoimenog filma). Film "Flashdance" izbacio je hitove kao što su "Maniac" i "What A Feeling", a ostvarenje "Policajac sa Beverli Hilsa" pesme "The Heat Is On" i "Axel F".

Pogledajte spot za pesmu "Danger Zone"

Kompletnu listu spotova koji su obeležile osamdesete možete pogledati ovde.

(Telegraf.rs / Izvor: "Rolling Stone")

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA