Predstava "Hazarski rečnik" izvedena u Poljskoj

Tročasovni spektakl publiika je pozdravila ovacijama i aplauzom

  • 0

Predstava "Hazarski rečnik" po romanu Milorada Pavića, u režiji Pavela Pasinija premijerno je izvedena sredinom februara u teatru "Jana Kočanovskog" u gradu Opole na jugu Poljske, saopšteno je danas iz Legata Milorada Pavića.

Trosatni spektakl na tri scene, u osam slika, publika je pozdravila dvadesetominutnim ovacijama, navodi se u tekstu Jasmine Mihajlović.

- Reditelj Pasini odlučio se za složeni i skup pozorišni projekat mešajući eksperiment i odlike klasičnog teatra. Hor, multidimenzionalnost vremena, političke implikacije, raskošni kostimi, sadejstvo glumaca i publike, scena pod centrifugom, elementi su od kojih je sazidana predstava, koja očigledno prekoračuje granice u pozorištu, kao što je to činio i Pavić u svojim književnim delima - ocenila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, bilo bi lepo videti ovu predstavu u Beogradu. s obzirom na to da "Hazarski rečnik" nikada nije igran na srpskim scenama.

Književno-pozorišna sudbina Pavića je zanimljiva, pošto se nastavlja i posthumno u istom pravcu: širom sveta izvedeno je 15 dramatizacija Pavićevih dela, u Beogradu samo jedna, komedija "Svadba u kupatilu", koju je 2007. godine izvelo Pozorište na Terazijama, smatra Mihajlović.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA