Počinje jubilarni 40. Fest

Filmski festival u velikoj dvorani Centra "Sava" otvoriće holivudski reditelj srpskog porekla Piter Bogdanović i češki reditelj, oskarovac Jirži Mencl

  • 0

Jubilarni, 40. Fest otvoriće večeras u velikoj dvorani Centra "Sava" holivudski reditelj srpskog porekla Piter Bogdanović i češki reditelj, oskarovac Jirži Mencl.

Prethodno će se publika kroz video omaž podsetiti onih koji su trasirali put Festa - od osnivača Milutina Čolića i voditelja Festovih hronika Slobodana Novakovića do selektora Nebojše Ðukelića i drugih koji nisu više među živima.

U okviru svečane ceremonije na scenu će zatim izaći 27 selektora, umetničkih direktora, programskih savetnika i drugih koji su svojim radom obeležili istoriju ovog festivala, najavila je Direkcija Festa.

Jubilej će biti obeležen i izložbom u foajeu Centra "Sava" sa oko 60 fotografija slavnih reditelja i glumaca koji su bili gosti tokom četiri decenije popularnog festivala.

Sala je za večeras rasprodata, a prvi film u glavnom programu biće dobitnik Zlatne palme u Kanu 2011 - "Drvo života" u režiji Terensa Malika.

Publika Festa videće Pena večeras još jednom, u terminu od 22 sata, kao bivšu rok zvezdu u filmu Paola Sorentina "Ovo mora da je to mesto", u koprodukciji Italije, Francuske i Irske.

Do 4. marta u selekciji Ivana Karla biće prikazana 72 premijerna filma, a za 5. mart je najavljen "Fest na bis" sa naknadno obezbeđenim filmom "Artist" koji je u vrhu konkurencije za predstojecuh dodelu Oskara.

U Muzeju kinoteke biće priređene tri retrospektive počasnih gostiju - Bogdanovića, Mencla i izraelskog producenta Menahema Golana, koji će tokom boravka u Beogradu održati masterklasove za studente umetničkih akademija.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA