Pikasova "Gernika" na "zdravstvenom pregledu"

Ogroman robot napraviće na desetine hiljada mirkoskopskih snimaka crno-belog antiratnog remek-dela kako bi stručnjacima bilo omogućeno da proniknu u sve njegove pore i utvrde pravo stanje

  • 0

Jedna od najčuvenijih slika na svetu, slavna "Gernika" Pabla Pikasa, biće podvrgnuta detaljnom "zdravstvenom pregledu" povodom obeležavanja 75 godina od kada je naslikana.

Ogroman robot napraviće na desetine hiljada mirkoskopskih snimaka crno-belog antiratnog remek-dela kako bi stručnjacima bilo omogućeno da proniknu u sve njegove pore i utvrde njegovo pravo stanje nakon iscrpljujućeg višegodišnjeg putovanja po svetu.

Madridski muzej "Reina Sofia", u kojem je "Gernika" izložena, u saradnji sa španskom telekomunikacionom kompanijom "Telefonika", angažovan je na razvoju tehnologije koja koristi usavršene infracrvene i ultraljubičaste zrake za snimanje fotografija.

Tokom cele noći robot fotografiše sliku i tako prikuplja "fotografski DNK" Pikasovog dela i pruža stručnjacima precizne fotografije ogrebotina ili vazdušnih balončića nevidljivih ljudskom oku.

- To će nam dati do sada nepoznate informacije o slici - kaže kompjuterski tehničar Umberto Duran. On tvrdi da će celokupni proces pružiti kompletnu sliku "Gernike", uključujući i pripremni crtež i sva kasnija doterivanja.

Pikaso je naslikao "Gerniku" po narudžbini španske republikanske vlade kako bi predstavili zemlju na velikoj izložbi u Parizu 1937, kada je Španija potonula u krvavi građanski rat. Gotovo odmah je postala umetnička i politička ikona. Crno-bela slika izmučenih i iskrivljenih ljudskih i životinjskih figura predstavlja užase mehanizovanog rata. Ime je dobila po gradu Gernika u Baskiji, koji su nemačke i italijanske snage bombardovale 1937. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA