BARTON, TODOROVIĆ, BJELA: Ko je po vašem mišljenju bio najbolji filmski Tito? (FOTO)

Josipa Broza su igrali i Ivan Bersenjev, Rade Šerbedžija, Lazar Ristovski, Voja Brajović, Radko Polič, Zlatko Vitez i drugi glumci

  • 8

Svojevremeno je Ričard Barton dobio milion dolara da bi u filmu "Sutjeska" igrao Josipa Broza Tita, brojnim gledaocima je sinonim za ulogu maršala pokojni Marko Todorović, a sada je aktuelan Dragan Bjelogrlić koji je najvećeg sina naših naroda i narodnosti glumio u seriji "Ravna gora". Tita su na filmu ovekovečili i Voja Brajović, Lazar Ristovski, Rade Šerbedžija i drugi.

Ruski glumac Ivan Bersenjev je davne 1945. u ostvarenju "U planinama Jugoslavije" prvi glumio Tita, a kasnije se u ovoj ulozi oprobalo još desetak domaćih i stranih glumaca.

Verovatno najprepoznatljiviji filmski Josip Broz je bio Marko Todorović koji ga je igrao nekoliko puta - u "Užičkoj republici" (1974.), serijama "Odlazak ratnika, povratak maršala" (1986.), "Dani AVNOJ-a" (1983.) i "Četrdeset osma - zavera i izdaja" (1988.).

Tadašnja velika zvezda Ričard Barton je 1973. u "Sutjesci" na prilično smešan način predstavio Tita a kako je to, u stvari izgledalo na snimanju, ispričao je Bata Živojinović.

- Barton je posle podneva bio potpuno neupotrebljiv jer se napije za tri sekunde! Ja sam ga držao oko struka, kamera mu slika samo glavu. Ja ga držim oko struka, on stoji na nekoj steni, drži neki govor i da padne nikada se više ne bi vratio. I sedeo sam na prvoj projekciji sa Titom gde smo gledali baš taj materijal kada je ovaj pijan glumio i Tito kaže: "Pa ja nisam bio ovako pijan u ratu" - rekao je Živojinović.

Nikad prežaljenog maršala je igrao i Voja Brajović, i to dva puta, u ostvarenjima "Tito i ja" (1992.) i "Žućko" (2011.), kao i Rade Šerbedžija, doduše u mladom izdanju u seriji "Bombaški proces" (1978.), i Lazar Ristovski u filmu "Igmanski marš" (1983.).

Tita su glumili i Vjekoslav Afrić u filmu "Živjet će ovaj narod" (1974.), Zlatko Vitez u "Pogrešnoj proceni" (1987.), Radko Polič u "Falsifikatoru" (2013.), a za sada je listu zaključio Dragan Bjelogrlić koji je u seriji "Ravna gora" igra Josipa Broza.

(Telegraf.rs/ Blic TV)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MarkoC

    17. januar 2014 | 16:57

    Najbolji Tito je bio ovaj sto ga je odigrao u stvarnon zivotu, pa ni dan danas se ne zna ko je bio taj covjek zapravo

  • Panta

    17. januar 2014 | 17:03

    Todoro vić, ubedljivo!

  • Starscream

    17. januar 2014 | 17:22

    Todorovic ubedljivo najbolji i najvise lici

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA