LEKARI TVRDE: Hanibal Lektor nije psihopata! (VIDEO)

Američki psihijatri Semjuel Lajsted i Pol Linkovski smatraju da sumanute ubice iz filmova "Kad jaganjci utihnu", "Psiho" i "Noć veštica" ne mogu da se nazovu psihopatama

  • 5

Bez obzira što je lik Hanibala Lektora, kojeg je maestralno odigrao Entoni Hopkins u filmu "Kad jaganjci utihnu", odavno postao sinonim za poremećenog ubicu, forenzički psihijatri Semjuel Lajsted i Pol Linkovski smatraju da u kliničkom smislu, Lektor nema odlike klasičnog psihopate! Isto važi i za njegovog "kolegu" Normana Bejtsa, glavnog junaka čuvenog ostvarenja "Psiho"!

Lajsted i Linkovski su tokom tri godine analizirali 126 potencijalnih filmskih psihopata, i njihovi nalazi su veoma zanimljivi. Na primer, upečatljivi primeri psihopatološkog ponašanja su Gordon Geko iz "Vol Strita", kao i Anton iz filma "Nema zemlje za starce", dok se omiljene holivudske zloće, pomahnitale serijske i masovne ubice, ne mogu nazvati "pravim" psihopatama.

- Hanibal Lektor je veoma prefinjen i inteligentan, a njegova harizma i humor skrivaju njegovu pravu prirodu. Kombinacija ovih odlika ne postoji kod pravih psihopata - navode Lajsted i Linkovski koji objašnjavaju da je situacija sa Normanom Bejtsom malo drugačija, i da se kod njega radi o klasičnoj psihozi.

- Bejtsovo ponašanje je postalo primer psihopatije u filmovima, ali kada se analzira njegov lik, jasno je da je u pitanju pshoza, koja se razlikuje od psihopatije, i koju karakteriše otuđenje od stvarnosti i halucinacije.

Zanimljivo je da koljači iz serijala "Noć veštica" i "Petak 13", Majkl Majers i Džejson Vorhis, uopšte nisu uvršćeni u ovo istraživanje jer, po mišljenju Lajsteda i Linkovskog, njihove osnovne karakteristike kao što su kombinacija sadizma, inteligencije i sposobnosti da predvide ponašanje svojih žrtava, čine ih neuverljivim psihopatama.

Ako ste zbunjeni ovim činjenicama, i niste sigurni šta je prava istina, uvek možete da se testirate i veoma brzo proverite da li u vama leži psihopata.

(Telegraf.rs/ Journal Of Forensic Sciences)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Shrink

    31. januar 2014 | 14:43

    Deseta revizija medjunarodnog sistema bolesti ne prepoznaje psihopatiju kao posebno obolenje...Gordon Geko bi bio narcisoidni neurotik,Hanibal Lektor histrionicni parafilicar.Psihijatrija se bavi bolestima mozga i svesti ne karakterom.Opisi personaliteta su samo pomocni instrumenti u dijagnostici...

  • seksoman

    1. februar 2014 | 19:06

    pa kad tvrde...

  • Shrink

    31. januar 2014 | 20:28

    @marko Poenta je da za svoje destruktivne i bizarne porive odgovaraju pred sudom a ne da se brane neuracunljivoscu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA