≫ 

7 stvari koje niste znali o filmu "Scarface": Pre 35 godina premijerno je prikazan legendarni blokbaster! (VIDEO)

Film je režirao Brajan de Palma, a glavne ulogue igrali su Al Paćino, koji je igrao lik Tonija Montane, i Mišel Fajfer, koja je igrala lik Elvire Henkok

  • 0

Na današnji dan, pre 35 godina, premijerno je prikazan film "Scarface". Ovo ostvarenje, kao što je poznato, prati priču o kolumbijskom izbeglici Toniju Montani (kojeg igra Al Paćino) koji dolazi 80-ih u Majami bez ičega, a na kraju postaje moćan narko bos.

Film reditelja Brajana de Palme je nakon premijere postao svetski poznat film, a povodom ovog jubileja saznajete neke manje poznate stvari o ovom ostvarenju.

1.  Al Paćino nije želeo da Mišel Fajfer glumi Elviru Henkok - Mišel Fajfer privukla je pažnju producentu filma "Scarface" Martinu Bregmanu nakon što njene uspešno odigrane uloge u filmu "Greese 2". Mišel su izabrali da igra lik Elvire Henkok, međutim, to nije u prvi mah želeo glavni glumac Al Paćino.

- Nastavili smo sa audicijom, ali svi smo znali da će Mišel dobiti ulogu. Uključujući i Brajana (Brajana de Palmu). Ali je bilo potrebno vreme da ubedimo Ala. Paćino je bio zabrinut jer ona nije bilo dovoljno iskusna. Po njemu, nije se uklapala u lik Elvire. Ali, grdno je pogrešio - rekao je svojevremeno Martin Bregman, koji je otkrio da je Paćinu želeo da Elviru glumi slavna glumica Glen Klouz.

2. Al Paćino je povredio ruku kada je pucao iz mašinke - Al Paćino i Stiven Bauer, koji je igrao lik Menija Ribere, vežbali su za čuveni gangsterski film pre nego što je počeo da se snima. Tokom jedne probe, Paćino se ozbiljno povredio kada je pucao iz mašinke, što ga je odvojilo od snimanja 2 nedelje.

3. Ala Paćina je inspirisala Meril Strip za ulogu Tonija Montane - Dok se spremao za ulogu života, Al Paćino je tražio inspiraciju. Verovali ili ne, našao je u njegovoj slavnoj koleginici Meril Strip, i to u njenoj ulozi u filmu "Sofijin izbor", što je i svojevremeno otkrio u jednom intervjuu.

Meril Strip Foto: Tanjug/AP

4. Film "Scarface" je rimejk - Kako tvrde inostrani mediji, film "Scarface" je rimejk gangsterskog filma reditelja Haurda Hoksa iz 1932. godine, u kojem glumac Pol Muni igra lik Tonija Kamontea. Film je baziran na uzdizanju i padu najpoznatijeg američkog gangstera Ala Kaponea.

Al Kapone Foto: Wikimedia/Chicago Bureau (Federal Bureau of Investigation) - Wide World Photos

5. Oliver Stoun je pisao scenario za "Scarface" dok se oporavljao od kokainske zavisnosti - Pre nego što je postao slavni reditelj, Oliver Stoun bio je uspešan kao scenarista, a jedan od njegovih najčuvenijih scenarija jeste onaj za film "Scarface". U intervjuu za časopis "Total film", Stoun je priznao da je pisao scenario za ovaj gangsterski film dok se oporavljao od kokainske zavisnosti.

- Bio sam na kokainu godinu ili dve i rešio sam da ga ostavim i preselio sam se u Francusku, što je najbolja stvar koja mi se desila. "Presekao" sam sve veze sa Los Anđelesom i pisao sam scenario za "Scarface" u apartmanu u Parizu. Napisao sam ga odmah, što je dobro, jer mislim da kokain ne pomaže pisanju. Veoma je štetan po moždane ćelije - prisetio je Oliver Stoun.

Oliver Stoun Foto: Tanjug/AP

6. Džon Travolta je bio prvi izbor za ulogu Menija Ribere - Reditelj Brajan de Palma sarađivao je sa Travoltom u filmu "Blow Out" iz 1981. godine, tako da je Džon bio "prvi pik" za ulogu Menija Ribere. Na kraju, ulogu je ipak dobio glumac Stiven Bauer, koji je dobio prednost u odnosu na holivudskog superstara. Ono što je presudilo jeste to što je Bauer kubanskog porekla, budući da je Meni Ribera isto Kubanac.

Džon Travolta Foto: Tanjug/AP

Sam Al Paćino je priznao da mu je Stiven Bauer pomogao da bolje odigra ulogu Tonija Montane, jer mu je pomogao oko kubanskog akcenta.

- On je Kubanac, proveo sam dosta vremena sa njim, kako bi izgradili lik (Tonija Montane) - rekao je Paćino svojevremeno.

7. Kubanska zajednica je naterala da se produkciju iz Majamija preseli u Los Anđeles - Snimanje filma "Scarface" trebalo je da bude u Majamiju, ali zbog protivljenja kubanske zajednice tamo, produkcija je morala da preseli set na Zapad. Naime, kubanska zajednica protestvovala je, čak je i pretila bombama, sve zbog toga što su se Kubanci u ovom filmu opisivali kao kriminalci, što im je i te kako zasmetalo.

Da je bilo baš kritično, otkrila je jedna od kostimografa filma "Scarface" Patriša Noris.

- Mislim da bi nas ubili da smo ostali u Majamiju. Bilo je pripadnika zajednica koji su nas mrzeli, a njihov bes bio je ozbiljan. Dolazili su ljudi koji su zaista imali veze sa drogom. Jednog dana jedan momak je došao na set, seo na stolicu pored mene, prekrstio noge, videla sam kako mu viri pištolj. Znala sam da hoću nazad u Los Anđeles. Hvala Bogu, preselili smo snimanje tamo za manje od dve nedelje - rekla je Norisova.

Pogledajte trejler za film "Scarface":

VIDEO: Pogledajte šta se dešava u filmu "Kralj Petar Prvi"

(Telegraf.rs/ranker.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA