≫ 

Do 1999. svet nije znao kako izgleda: Biznismen "težak" 70 milijardi dolara jahtom uplovio u Split!

Na pitanje fotoreportera koji ga je fotografisao - kako mu se sviđa Hrvatska - Ortega je navodno rekao: "Predivna je!"

  • 8
Amancio Ortega Foto-ilustracija: Profimedia/Backgrid UK

Španac Amansio Ortega (83), vlasnik modnog giganta Inditex čiji su brendovi Zara, Bershka, Massimo Dutti, Stradivarius, Oysho i Pull&Bear, u petak je sa suprugom Florom Perez uplovio u hvarsku luku!

Amansio je stigao jahtom "Drizzle" vrednom 80.000.000 dolara, a u luku su pristali oko 19 časova. Već oko 20 časova porodica se uputila u šetnju Hvarom i razgledanje.

Turisti i meštani tako su mogli da sretnu jednog od najbogatijih ljudi na svetu, čija je fotografija prvi put u javnost izašla tek 1999. godine, pošto Ortega vešto krije svoju privatnost.

Na pitanje fotoreportera koji ga je fotografisao - kako mu se sviđa Hrvatska - Ortega je navodno rekao: "Predivna je!"

Par je sa porodicom, posle šetnje, uživao na večeri u restoranu koji se nalazio blizu njihove jahte, a sa čije terase su mogli da gledaju more i svoj luksuzni brod. U restoranu su se zadržali oko dva sata, a vlasnik objekta u kojem je Amansio večerao, Jurica Hraste, otkrio je nekoliko detalja sa njihovog jelovnika.

Amancio Ortega Amansio Ortega, Foto-ilustracija: Profimedia/Backgrid UK

- Svakog gosta tretiramo jednako i ne pravimo razliku među njima, iako nas svake godine posećuju brojni poznati. Maksimalno poštujemo svačiju privatnost i ne bih previše otkrivao, no mogu reći da su naručili selekciju svih naših predela, za glavno jelo uglavnom ribu i nešto mesa, a jela se i testenina. Na odlasku smo ih pitali je li sve bilo u redu i dobili smo samo pohvale - kazao je čovek za Gloriju.

Nakon Hvara, porodica je "otplovila" za Split.

Amansio Ortega sa Florom Perez, sa kojom se venčao 2001. godine, ima jedno dete, kćerku Martu (35) koja je nakon njegovog odlaska u penziju pre 8 godina preuzela upravljanje kompanijom Inditex.

Iz prvog braka sa pokojnom Rosalijom Merom ima sina i kćerku, Sandru i Markosa.

Inače, za Ortegu je poznato da na sebi nikada ne nosi Zaru.

Od detinjstva je živeo u teškim uslovima, a školu je napustio i zaposlio se već sa 14 godina, kad je načuo da mu majka u radnjama traži da kupuje na dug, jer nisu imali za osnove namirnice.

Prvi posao bio mu je u radnji Gala, gdje je naučio da šije, a 1963. godine, nakon 10 godina iskustva kao voditelj šivaćih zadruga, osnovao je prvu firmu.

Uprkos tome što je stvorio jednu od najvećih poslovnih imperija na svetu, nikad nije imao svoju kancelariju, tako da mu bilo koji od zaposlenih može pristupiti kad god želi, bez najave. Kravatu je nosio samo jednom, na sopstvenom venčanju, a živi u stambenom bloku La Coruńe, bez posebnog obezbeđenja.

Do 1999. jedina njegova fotografija dostupna javnosti bila je ona sa lične karte.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • EL...

    5. avgust 2019 | 22:36

    Gospodin ceni svog radnika . Sa obezbeđenjem se pozdravlja , to inače velikani ne rade . Gospodin Ortrega zna da ceni i ne zaboravlja kako je počeo . Bravo ! Što više imaju sve manje govore , kod kompleksaša obrnuto !

  • Tt

    5. avgust 2019 | 16:54

    Kakav bre split. Ne oda on po rupama

  • Eeej

    5. avgust 2019 | 16:50

    E moj jado!!!stce ti to??podeli sakatim i slepim, ucinices nesto dobro!!nista neces ponet sa sobom ,a gotov si !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA