≫ 

Anđelina Džoli podigla glas za prava žena u Avganistanu: One ne smeju biti ostavljene same!

Širom sveta osobe ženskog pola nemaju sve privilegije kao i muškarci, a u pojedinim državama ovo je izuzetno veliki problem

  • 8
Anđelina Džoli Anđelina Džoli, Foto: The Mega Agency / Profimedia

Žene u Avganistanu su se, svojevremeno, izborile za neka svoja prava. Ipak, ta prava su sada ponovo ugrožena pregovorima između Vlade SAD i talibana, piše CNN.

Poznata kao veliki humanitarac i borac za ženska prava, glumica Anđelina Džoli (44) obratila se javnosti povodom Svetskog dana žena i rekla svoje mišljenje o ovome.

- Tokom Svetskog dana žena moje misli su bile sa ženama iz Avganistana, čija teško stečena prava i sloboda sada vise u vazduhu. Pre samo nekoliko dana, potpisan je sporazum između Vlade SAD i talibana i on je usvojen bez uključivanja žena, nigde se ne spominju ženska prava po avganistanskom Ustavu i nije sadržao obaveze zaštite tih prava u unutrašnjosti države.

Svi žele da vide mir u Avganistanu. Ali, mir stečen po cenu ženskih prava, uopšte nije mir, to je samo sukob i ugnjetavanje na različite načine. To bi bila izdaja mnogih žrtava koje su podneli ljudi u Avganistanu, bezbednosne snage i mnogi međunarodni vojnici i žene.

Sve Vlade, uključujući i našu u SAD, treba da insistiraju na potpunoj uključenosti žena u sledećem stepenu pregovora i da jasno stave do znanja da neće podržati mirovni sporazum koji umanjuje prava žena prema Ustavu ili dovodi u pitanje demokratske institucije u zemlji.

Kada se završi 24 sata koja smo odvojili za počast ženama, moramo nastaviti da pritiskamo administraciju da održi svoje obećanje i zaštiti žene u Avganistanu tokom pregovora između vlade Avganistana i talibana, koji su zakazani za nešto kasnije, ovog meseca.

- Nadam se da će svi koji sebe smatraju delom svetskog pokreta za prava žena pokazati svoju solidarnost i podržati žene u Avganistanu, kao i žene svih drugih zemalja u kojima takva prava nedostaju ili su ugrožena, i da će pomoći da se čuje i njihov glas. Bezbroj žena u Avganistanu je rizikovalo i izgubilo svoje živote kako bi osvojile veću slobodu sa svoje sunarodnice i žene. One ne smeju biti zaboravljene ili ostavljene da stoje same tokom ovog suštinskog perioda u istoriji njihove zemlje - rekla je Džolijeva.

VIDEO: Bitka se nastavlja na svim frontovima: Kraljevska jabuka razdora između Dženifer i Anđeline

(B. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA