Bila je u vezi i sa ženama i sa muškarcima, a zavisnost o drogama koštala ju je života

Muzičarka Dženis Džoplin je preminula 1970. godine, a ostala je zapamćena po svom životnom stilu i ludim vezama koje je imala

  • 2
Janis Joplin, Dženis Lin Džoplin Foto: Guliver/Evening Standard/Getty Images

Nakon više od 50 godina pesme Dženis Džoplin su i dalje popularne širom sveta, a da je ostavila veliki trag u istoriji muzike, svedoči i činjenica da su njeni albumi dobili platinaste nagrade mnogo godina nakon njene smrti.

Za života Dženis je bila poznata po energičnim nastupima i dinamičnom vokalu kojim je osvajala fanove, kao i po svom divljem stilu života.

Koristila je droge tokom čitave karijere, a momci s kojima je bila u vezi i danas pričaju o njenoj ličnosti.

Dženis je preminula u oktobru 1970. godine i postala deo "Kluba 27".

Pre nego što je postala planetarno popularna, Dženis je uhapšena zbog krađe u jednoj prodavnici u San Francisku 1963. godine. U tom gradu je živela samo dva meseca, a krala je zbog nedostatka novca kako bi kupila drogu, što ju je i motivisalo sve vreme.

Dok je tamo živela, završila je jedne večeri u gej klubu, gde je upoznala muzičarku Džej Vitaker. Devojke su kratko vreme bile u vezi, čak sui živele zajedno, ali Džej nije dugo mogla da podnese njenu zavisnost o drogama i to što Dženis spava s drugim ljudima.

Pevačica je nastavila da niže brojne veze, a jednu od njih i sa Piterom Deblankom. Piter je bio bogat, a upoznali su se jer su se oboje drogirali. Nakon što je on završio u bolnici na 12 dana zbog predoziranja, s Dženis je kovao planove šta će raditi nakon što ga otpuste iz bolnice, a između ostalog tu je bio i plan da se venčaju.

Dženisin otac im je dao blagoslov, ali dok je ona bila kod roditelja kako bi se oporavila od droga, Piter je našao drugu devojku.

Dženis je u jednom trenutku nazvala njegovu novu devojku, ona se javila, a Dženis se pravila se da je njegova rođaka. Ubrzo nakon toga složila je čitavu priču i raskinula veridbu.

S pevačem Kantrijem Džoijem ona je bila u vezi 1967. godine. Uprkos tome što nisu dugo potrajali, Džoi je kasnije rekao da mu je ta veza pomogla pri stvaranju muzike, jer je obožavao radnu etiku koju je Dženis imala dok je snimala novu muziku.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Janis Joplin (@janisjoplin) on

Ostali su dobri prijatelji, a godinama nakon njene smrti Džoi je rekao da mu jako nedostaje.

Godinu kasnije Džoplin je jedno veče završila i s legendarnim Leonardom Kohenom. Na njega je naletela jedno veče u hotelu “Chelsea”, u kom su oboje odseli, a Kohen je rekao kako ju je lagao da je on Kris Kristoferson jer je hteo bolje da je upozna.

Dženis je znala on nije Kris, ali je svejedno provela noć s njim. Pevačica je koketirala i sa ženama i sa muškarcima, a njen producent Milan Levin je uleteo jedne večeri u njenu sobu dok je imala orgije samo s devojkama.

Krisa Kristofersona je ipak upoznala godinu dana nakon što ju je Kohen prevario. Na leto iste godine Kris je nekoliko nedelja živeo u njenoj kući, u kojoj je ostao nakon jednog od brojnih žurki koje je ona priredila. Upravo on joj je napisao pesmu "Me and Bobby McGee". Veza nije potrajala, a pevačica je preminula nedugo nakon što su se upoznali.

Dženis je 1970. godine imala nekoliko afera sa slavnim muškarcima iz svoje branše. Četiri meseca se viđala s frontmenom “Led Zeppelina” Robertom Plantom, nakon čega je imala i kratku aferu s Erikom Kleptonom. Samo nekoliko nedelja pre nego što je umrla Dženis je upoznala Dejvida Nihausa dok je bila u Brazilu.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Janis Joplin (@janisjoplin) on

Američki profesor koji je u tom trenutku bio na putovanju oko sveta, proveo je nekoliko nedelja s Dženis, ali mu je jako smetala njena zavisnost o drogama.

Pevačica mu je obećala da će se skinuti sa svih droga i kada bude čista, izgradiće život zajedno. Nažalost, to se nije dogodilo.

Dženis Džoplin je preminula 4. oktobra 1970. godine u svojoj 27. godini, a njeno telo je pronašao producent koji se zabrinuo jer se nije pojavila na snimanju nove muzike.

Poslao je kolegu da proveri šta se dešava, a on je njeno telo pronašao u sobi pored kreveta. Doktori su kasnije otkrili da je Džoplin preminula od posledica predoziranja heroinom.

(I.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA