≫ 

Strašna tragedija naterala je Edija Marfija da počne da zasmejava sebe i druge

Edi Marfi je jedan od najvoljenijih komičara, a niko ne zna šta se krije iza njegove svetske popularnosti

  • 2
Eddie Murphy, Edi Marfi Edi Marfi, Foto: Profimedia/AdMedia

Legendarni američki glumac i komičar Edi Marfi (59) je jedan od najuspešnijih komičara svih vremena i nalazi se na listi 100 najboljih stendap komičara na svetu.

Edi iza sebe ima veliki broj snimljenih filmskih komedija koje su pred malim ekranima okupljale na hiljade porodica širom sveta, ali njegova životna priča je proizašla upravo iz porodične tragedije, koja mu se dogodila kada je bio mali.

Kada je imao samo osam godina, Edi je ostao bez oca, koji je izboden nožem do smrti.

8-godišnji Edi je svoju bol i tugu odlučio da sakrije iza smeha, pa je naučio da zasmejava sam sebe, ali i ceo svet oko njega, što je verovatno bila najvažnija stvar u njegovom životu, jer je kasnije svoje znanje preneo na karijeru.

- Bio sam klovn u odeljenu oduvek - izjavio je Edi u jednom od svojih nastupa.

Njegov stariji brat Čarli Marfi se sa tugom zbog gubitka oca nosio na drugi način.

On je sve što je imao uložio u zaštitu i odgajanje mlađeg brata. Brinući se za njega, jednog dana je saznao za komičarsko takmičenje u kom je glavna nagrada iznosila samo 25 dolara, na koje je Edi otišao i pobedio. I tako je sve krenulo.

- Brat mi je rekao da bi trebalo da se prijavim, da zaradim 25 dolara imitirajući Stivija Vondera i Muhameda Alija, što mi je išlo jako dobro - izjavio je Edi u televizijskom šou Džimija Kimela.

Čarli je shvatio da je Edi rođen da bude komičar i sa samo 15 godina je već imao zakazane nastupe u stendap klubovima, a na filmskom platnu se prvi put pojavio šest godina kasnije.

U međuvremenu Čarli je vodio sopstvenu bitku i pokušavao da pronađe put da sam sebe izbavi iz uličnih bandi i zatvorskih ćelija u kojima se nekoliko puta našao za vreme adolescencije.

Vremenom je postao sklon nasilju, i to baš u vreme kada je Edijeva karijera počela da cveta. Tada je Ediju više nego ikada trebala zaštita, pa je došao na ideju da mu stariji brat postane telohranitelj, kako bi se udaljio od problema u koje je upao.

- Njegova sposobnost da izađe pred publiku, da se izrazi i sve pred sobom nasmeje, ta njegova moć bila mi je neverovatna - izjavio je Čarli jednom prilikom i dodao da Edi živi svoj san.

Charlie Murphy, Eddie Murphy, Čarli Marfi, Edi Marfi Foto: Guliver/Getty Images/Christopher Polk

Edi je shvatio da je Čarli bio taj koji je morao da se odrekne svih svojih snova kako bi on uspeo da ostvari svoje. Jer bez njega i njegove podrške i zaštite Edi nikada ne bi postao svetska zvezda.

Zbog toga je odlučio da mu se oduži, i to ne bilo kako, već da poradi na njegovoj karijeri.

Kada je došlo vreme da režira svoj prvi film "Harlem Nights", Edi je u filmu napisao ulogu koja je posebno namenjena njegovom bratu Čarliju. Na taj način mu je pružuio šansu da sam ostvari i unapredi filmsku karijeru.

2002. godine uspeo je da ga uveri da isproba svoje talente na stendap pozornicama na kojima je uprkos zrelijim godinama zablistao i stekao brojne obožavatelje.

Nakon toga počela su da mu se otvaraju vrata za nove saradnje pa ga je komičar Dejv Čapel pozvao da nastupa u njegovom šou. Za sve to vreme Edi je bio skroman pa se čak i povukao iz centra pažnje kako bi bio podrška starijem bratu.

Čarli nije uspeo da stekne svetsku slavu kakvu je stekao Edi, ali to je bilo manje važno jer je konačno živeo svoj san.

Mešutim, 2017. godine Čarli je preminuo od posledica teške borbe s leukemijom, a Edi se zbog toga povukao iz sveta glume.

Zvezde sa svih strana sveta delile su tugu zbog gubitka, ali niko to nije teže podneo od Edija. Bio je svestan njegovog rada i nasleđa koje je ostavio iza sebe i bio je srećan što je Čarli ipak uspeo da ostvari svoj san. On je više od svega na svetu voleo da zasmejava ljude.

2019. godine Edi se vratio glumačkom poslu kako bi Čarliju odao počast i znao je da ga stariji brat odnekud gleda jer u životu nije propustio ni jedan njegov nastup, a taj povratak su njegovi obožavatelji jedva dočekali.

(I.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojana

    5. maj 2020 | 12:40

    Edi Marfi ima 59 godina?!Au kako vreme prolazi

  • Jaran

    5. maj 2020 | 14:21

    A mene moj brat sputava da uspem jer nece da se blaniram, ali ja se boriv protiv njega i uspecu. Voli te svog brata i sestru kakbi god da su, ali cenite sebe i ne odustajte. Snimajte jutub!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA