≫ 

Hitom "Gangnam stajl" srušio je sve rekorde, a onda nestao: Evo gde je i šta radi Psaj

Čuveni hit je objavljen pre 8 godina, a na Jutjubu je pregledan preko tri milijarde puta

  • 1
Psy Gangnam style Psy; Foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Južnokorejski pevač Park Jae-sang, poznatiji kao Psaj je u julu 2012. godine objavio pesmu "Gangnam Style" koja je na Jutjubu pregledana 3,6 milijardi puta, a onda je samo nestao.

Njegova pesma je srušila sve rekorde, a plesni pokreti iz muzičkog spota izvodili su se širom sveta.

Hit je objavljen je 15. jula 2012.godine, a do sredine decembra iste godine prikupio je milijardu pregleda na Jutjubu.

Srušio je sve rekorde, pa je postao prvi izvođač na svetu kome je to uspelo. Iz vrhova Jutjuba tada su rekli da su zbog njega morali da menjaju prikaz brojeva na video snimcima i proširili su ga na milijardu.

Do danas je "Gangam Style" prikupio čak 3,6 milijardi pregleda. Psy je pre osam godina postao "kralj Jutjuba", kako su ga mediji nazivali, a njegovoj popularnosti svi su se čudili. U isto vreme širom sveta ljudi su oponašali ples iz njegovog spota na svim žurkama, pa je bilo jasno da je digao veliku prašinu na svetskoj muzičkoj sceni.

Kako je isticao u intervjuima, ime Psaj odabrao je zbog reči psiho. Sve što je radio činilo mu se pomalo ludo, pa je odabrao i takvo umetničko ime.

U oktobru 2012. godine pevač se sastao s generalnim advokatom Ujedinjenih nacija, Ban Kimunom, koji je izrazio želju za rad s njim jer Psaj ima globalni uticaj. Nakon svetske slave Psaj se povukao, ali i danas se bavi muzikom.

Još pre nego što je postao planetarno popularan, pevača su otkrili lokalni producenti u Južnoj Koreji. Svojim plesom kojim se izrugivao trendovima zapeo je za oko mnogima 2000. godine na korejskoj nacionalnoj televiziji, a godinu dana kasnije je objavio debitantski album. Karijeru je prekinuo jer je morao u vojsku, a vratio se 2009. godine nakon razrešenja dužnosti.

Do 2012. godine radio je intenzivno na svojoj karijeri pa je postao jedan od prvih južnokorejskih izvođača koji su se probili na svetskoj sceni. Zajedno s njim počeo je i K-pop pokret u Južnoj Koreji, koji je i danas veoma popularan među tinejdžerima.

Psy Gangnam style Psy; Foto: TIZIANA FABI / AFP / Profimedia

Popularni pevač priznao je 2013. godine i da je velika slava negativno uticala na njegov život. Odao se alkoholu, a rekao je da mu je vodka najbolji prijatelj i da pije ako je srećan ili tužan.

U mnogim intervjuima je pričao o svom teškom detinjstvu. Nije se slagao s ocem, a u mladosti je završio i u zatvoru zbog posedovanja marihuane, što je strogo zabranjeno u državi iz koje dolazi.

Nakon singla "Gangnam style" objavio je i pesmu "Gentleman", koja je takođe osvojila veliku gledanost od 1,3 milijarde pregleda, ali nakon toga popularnost je počela da mu opada.

Iako je radio s brojnim zvezdama, poput Snup Doga i Keti Peri, polako je nestajao sa svetske scene. Ipak, posvetio se poslu iza kamera. Psaj je osnovao sopstvenu firmu “P Nation”, koja radi kao diskografska kuća, a danas pomaže brojnim lokalnim zvezdama u njihovom proboju na svetsko tržište.

Popularni pevač osam godina kasnije je promenio svoj izgled jer je znatno smršao, a njegova transformacija izazvala je lavinu komentara na društvenim mrežama, pa su se i njegovi fanovi zabrinuli.

Počni da jedeš, molim te! - pisali su mu pratioci koji su se zabrinuli za njegovo zdravlje, a bilo je i onih koji su podržali njegovu transformaciju, ali i da u tome ne treba preterivati.

Korejski pevač se oglasio na društvenim mrežama i na šaljiv način odgovorio da će izgubljene kilograme začas vratiti.

Video: Kako su četiri Albanke sa Kosova postale najveće muzičke zvezde?

(I.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA