≫ 

Dua Lipa: "Pre smrti svako mora da proba ovaj albanski proizvod!" Na slici prikazan Leskovački ajvar

Pevačica poreklom iz Srbije hvali ajvar kao "albanski proizvod"

  • 58
Dua Lipa Dua Lipa na Kosovu, Printskrin: Youtube/Dua Lipa

Blamiranje svetske zvezde poreklom iz Srbije, sa Kosova, nastavlja se.

Naime, Dua Lipa (24) gostovala je kod Šona Evansa u emisiji "Hot ones", emisiji u kojoj voditelj postavlja pitanja poznatima, koji pokušavaju da odgovore dok jedu mnogo ljuta pileća krilca.

- Koji je albanski delikates koji bi svako trebalo da proba pre nego što umre? - pitao ju je Šon.

- Oh, ajvar- kao iz topa odgovara Lipa, koja potom objašnjava kako se pravi i kako izgleda ajvar.

- To je kao smesa od pečene paprike, dobija se u tegli, ljuto je, divno je i ide uz sve! Uz jaja, uz pitu od spanaća koja je još jedan albanski specijalitet - rekla je ona.

Naredni kadar u emisiji, dok ona još priča o ajvaru, je slika ajvara i to ona na kojoj piše - Leskovački ajvar.

Pogledajte u galeriji:

Kako Dua hvali "albanski specijalitet" pogledajte u snimku ispod, od 16:58 minuta:

Na Vikipediji ajvar se vodi kao srpski proizvod.

"Ajvar je specijalna vrsta salate, specijalitet balkanske kuhinje, napravljena od crvene paprike. Ajvar je poreklom iz Srbije, pa se naziva i "srpska salata" ili "srpski povrtni kavijar". Koristi se kao dodatak mnogim jelima, a najčešće kao hlebni namaz. Uz papriku se najčešće dodaje i plavi patlidžan. Salata od čistog plavog patlidžana se zove pinđur, tako da se za njihovu mešavinu naizmenično koriste oba izraza.

Ajvar se tradicionalno pravi na jesen, kada je puna sezona paprike, i koristi cele godine. Ajvar se pravi i od ljutih i od slatkih paprika. Priprema se ručno u otvorenim šerpama na šporetu na drva. Pre same pripreme ajvara, paprike se ispeku, pažljivo oljušte, ocede i samelju. Pre serviranja obično se doda malo sitno iseckanog, posoljenog belog luka. Ime potiče od turske reči havyar, što znači „usoljena/slana ikra“, i deli etimologiju sa kavijarom", navodi Vikipedija.

Brojni izvori govore o tome da je ajvar ipak srpskog porekla, iako mu ime potiče iz turskog jezika i znači kavijar (havyar).

Nažalost, ajvar se ne može zaštiti patentom kao svesrpski proizvod, ali se mogu zaštititi ajvari sa užih geografskih područja. To su učinili povrtari sa juga Srbije, okupljeni oko udruženja "Leskovački ajvar", sa namerom da proizvodni proces bude organizovan i kontrolisan u skladu sa evropskim i svetskim standardima.

Inače, na jednom sajtu navodi se izjava jednog etnologa koji kaže da je prvi recept za ajvar bio u Novom Sadu, u vreme kada je on bio deo Austrougarske.

Video: Kako su četiri Albanke sa Kosova postale najveće muzičke zvezde?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sabina

    24. jul 2020 | 15:47

    Poslušaj te malo bolje pitanje voditelja.Jasno se čuje da pitanje nije bilo koji je albanski delikates?Nego koji delikates u Albaniji bi svako trebao da proba prije smrti?

  • Bili Majer

    24. jul 2020 | 10:49

    Kradu sve..istoriju ,teritoriju evo sada i hranu

  • Qwerty

    24. jul 2020 | 11:09

    Lazna drzava, lazna istorija... Sve kod njih je lazno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA