≫ 

Boratovi plakati se uklanjaju sa francuskih buseva: Muslimani besni jer nosi prsten sa imenom Alaha

Glavna transportna mreža Pariza "RATP" odbila je da ukloni plakate, dok autobusi na mreži "TICE" više nemaju plakate na autobusima

  • 9
Sacha Baron Cohen

Saša Baron Koen; Foto: Tanjug/AP

Plakati na kojima je engleski glumac Saša Baron Koen (49) uklanjaju se sa francuskih autobusa nakon negodovanja muslimana zbog skoro gole fotografije lika iz komedije "Borat" koji na posteru nosi prsten s natpisom "Alah".

Naime, plakat za najnoviji film o Boratu na autobusima u Parizu izazvao je bes kod nekih francuskih muslimana, zbog prikazivanja skoro nagog glumca koji pozira s zaštitnom maskom na genitalijama i prstenom na kome piše "Alah" na arapskom pismu, dok je on sam iz jevrejske, a ne muslimanske porodice.

Besni lokalni stanovnici obratili su se gradskim vlastima na društvenim mrežama, optužujući ih za vređanje Islama.

Iako je glavna transportna mreža Pariza "RATP" odbila da ukloni plakate, autobusi na mreži "TICE", koja posluje u većinski muslimanskom području, više nemaju plakate na autobusima.

Takođe, vozači autobusa u Parizu, od kojih su mnogi muslimani, apelovali su na gradske vlasti da uklone plakat.

Uznemirenost zbog ove slike dolazi u vreme ogromnih tenzija u Francuskoj između države, koja tvrdi da je ismevanje religije deo slobode govora, i muslimana u Francuskoj koji se zbog stava Francuske osećaju nepoštovano.

Masovni protesti održani su u zemljama sa većinskim muslimanskim stanovništvom širom sveta zbog komentara francuskog predsednika Emanuela Makrona o stanovnicima Francuske islamske vere.

- Ono što mi moramo napasti je islamski separatizam – rekao je Makron ispred svojih šest ministara u gradiću Le Mirou, severozapadno od Pariza, preneo je "Njujork tajms".

- Sekularizam je cement ujedinjene Francuske – dodao je on, nazivajući radikalni islam i ideologijom i projektom kojim se indoktrinišu deca, potkopavaju francuske vrednosti i stvara "kontra društvo" koje je ponekad teren za islamski terorizam.

Podsetimo, Kazahstansko-američko udruženje optužilo je filmove o Boratu kao promociju "rasizma, prisvajanja kulture i ksenofobije", dok je više od 100.000 ljudi u Kazahstanu potpisalo peticiju pod nazivom "Cancel Borat" (zabranite Borata) tražeći da se film zabrani.

Video: Dvojica prijatelja pronašli originalan način da se izbore sa rasizmom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    5. novembar 2020 | 11:16

    Pa i nama smetaju njihove umotane zene i njihovo srednjevekovno ponasanje,i sta sad

  • coach

    5. novembar 2020 | 10:50

    Pa zar nije to slobodna demokratija gde svako moze da se izrazava kako hoce?

  • Hororka

    5. novembar 2020 | 11:52

    Car! Obožavam njegov humor. Danas se svi nešto vredjaju, nosite se bre....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA