Čuvenoj Deneris iz "Igre prestola" deo mozga ne funkcioniše: "Posle operacije nisam mogla da pričam"

- Mali deo moga mozga nedostaje što me uvek nasmeje - rekla je Emilija

  • 0
Emilia Clarke  Emilija Klark Foto: Profimedia/NASH / BACKGRID

Britanska glumica koja se proslavila u seriji "Igra prestola" Emilija Klark, otkrila je da joj nedostaje deo mozga nakon operacija kojima se podvrgnula zbog dve aneurizme.

- Količina mog mozga koja više nije upotrebljiva... neverovatno je da mogu da govorim, ponekad artikulisano, i živim život potpuno normalno bez ikakvih posledica - rekla 35-godišnja glumica u BBC-evoj emisiji "Sunday Morning".

- Mali deo moga mozga nedostaje što me uvek nasmeje - dodala je Emilija.

Nakon što je 2011. završila snimanje prve sezone popularne serije, Klark je pretrpela pucanje prve aneurizme, što je dovelo do moždanog udara i subarahnoidalnog krvarenja.

Zbog straha za zdravlje, glumica je morala na operaciju mozga, zbog koje nije mogla da se seti svog imena.

- Patila sam od stanja koje se zove afazija, što je posledica traume koju je moj mozak pretrpeo - napisala je 2019. za The New Yorker.

- Tražila sam od medicinskog osoblja da me puste da umrem. Moj posao, ceo moj san o tome kakav bi moj život bazira se na jeziku, na komunikaciji. Bez toga sam bila izgubljena.

Nakon mračne i teške borbe s bolešću, glumici je stanje počelo da se poboljšava jer je afazija bila privremena.

- Poslata sam nazad na intenzivnu negu i nakon otprilike nedelju dana afazija je prošla. Mogla sam da govorim - napisala je.

Međutim, 2013. ponovo se suočila s aneurizmom koju je trebalo lečiti operacijom.

Iako joj je bila obećana relativno jednostavna operacija, Klark je rekla da je druga bila još mučnija od prve.

- Kada su me probudili, vrištala sam od bola. Postupak nije uspeo. Imala sam veliko krvarenje i lekari su jasno rekli da su moje šanse da preživim neizvesne ako ponovo ne operišu - prisetila se glumica.

Nakon što se potpuno oporavila, Klark je odlučila da upotrebi svoju platformu kako bi pomogla drugima koji su doživeli slična iskustva. Tako je pokrenula dobrotvornu organizaciju SameYou za prikupljanje novca za osobe koje su preživele povrede mozga i njihove voljene.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA