Porodica Benedikta Kamberbača na udaru vlasti na Barbadosu: Preti im tužba zbog ropstva

  • 2
Benedict Cumberbatch, Benedikt Kamberbač Foto: Tanjug/AP/Joel C Ryan/Invision

Porodica zvezde "Šerloka" Benedikta Kamberbača mogla bi da se suoči sa mogućnošću sudskog postupka zbog svojih istorijskih veza sa trgovinom robljem na Barbadosu.

Oskarovac je ranije i sam izrazio kajanje zbog povezanosti svoje porodice sa ropstvom.

On je sugerisao da je to bio razlog zašto je preuzeo ulogu Vilijama Pita mlađeg u filmu "Amazing Grace" koji govori o ukidanju trgovine.

Takođe je dobio priznanje za svoju glavnu ulogu vlasnika plantaže Vilijama Forda u "12 godina ropstva" pre više od jedne decenije.

Sada visoki zvaničnik na karipskom ostrvu rekao je da je u „najranijim fazama“ napora da se traži odšteta od predaka imanja Kamberbač.

Džošua Kamberbač, sedmi pradeda Benedikta Kamberbača, kupio je plantažu Kliland na severu ostrva 1728. godine, objavio je juče Dejli telegraf.

Bio je dom za 250 robova sve do ukidanja ropstva više od 100 godina kasnije.

Odluka je dovela do toga da je porodica Kamberbač i druge robovlasničke porodice širom Britanske imperije dobiju nadoknadu od strane britanske vlade.

Porodici Kamberbač je uručeno 6.000 funti nadoknade za gubitak „ljudske imovine“ – u današnjem novcu iznosi oko 3,6 miliona funti.

A aktivisti na Barbadosu, koji je glasao da ona postane Republika 2021. godine, pozvao je poslanika Torijevaca Ričarda Draksa, koji je nasledio plantažu šećera na ostrvu koja je osnovana ropskim radom 1620-ih, da je vrati.

Mogao bi da se suoči sa zahtevom za odštetu ako odbije.

Ako pravna presuda ide u korist ostrva, gospodin Draks će biti prvi potomak robovlasničke porodice za kojom će se uspešno goniti, otvarajući vrata i ostalim precima vlasnika plantaža da plate odštetu.

Generalni sekretar Karipskog pokreta za mir i integraciju Dejvid Deni rekao je.

- Od svih potomaka vlasnika belih plantaža koji su imali koristi od trgovine robljem treba tražiti da plate reparacije, uključujući porodicu Kamberbač.

Kraljevska porodica se čak suočava sa mogućnošću tužbe, iako su naglasili da nema osećaja krivice za žive rođake da ulaze u postupke svojih predaka.

Dejvid Komising, zamenik predsednika nacionalne komisije za reparacije, rekao je da bi želeo da zastupa pretke robovlasničke porodice da plaćaju odštetu.

- Ovo je u najranijim fazama. Tek počinjemo. Veliki deo ove istorije tek sada izlazi na videlo -rekao je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pop

    3. januar 2023 | 10:53

    Znaci sad treba traziti od Engleske,Spanije,Francuske,Holandije,Amerike itd,zapadnog sveta da plate za sve sto su radili zadnjih 300godina. Ja sam za to.

  • camberbach

    2. januar 2023 | 16:59

    kamberbak nije kamberbac

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA