Vreme čitanja: oko 2 min.

Preminuo Siksto Rodrigez

Vreme čitanja: oko 2 min.

Smrt je potvrdila njegova ćerka Regan i njegova zvanična veb stranica, piše "Detroitnews"

  • 1
Sixto Rodriguez Foto: Emmi Korhonen / Lehtikuva / Profimedia

Legendarni pevač Siksto Rodrigez preminuo je u 81. godini. 

Siksto Diaz Rodriguez, kako mu je puno ime, stekao je međunarodnu slavu nakon što je bio tema dokumentarnog filma "Searching for Sugar Man" nagrađenog Oskarom, a preminuo je u utorak uveče.

Rodrigez je bio lošeg zdravlja u poslednje vreme, ali nije poznato gde je umro. Ipak, njegovu smrt je potvrdila njegova ćerka Regan i njegova zvanična veb stranica, piše "Detroitnews".

- Izražavamo najiskrenije saučešće njegovim ćerkama - Sandri, Evi i Regan - i celoj njegovoj porodici - piše u objavi na sajtu.

Rođen je u Detroitu i objavio je nekoliko albuma, od kojih je najveći broj imao uspeh u SAD-u.

Rodrigez je početkom 1970-ih u Detroitu snimio dva albuma: "Cold Fact" (1970) i "Coming From Realiti" (1971). Oba su komercijalno propala u SAD.

On je mislio da je to kraj njegove muzičke priče. Radio je dnevni rad i osnovao porodicu. Diplomirao je filozofiju na Univerzitetu Vaine State i postao politički aktivan.

Neuspešno se kandidovao za gradonačelnika, gradsko veće i državni senat. Na kraju se mogao videti kako šeta po komšiluku obučen u crno sa futrolom za gitaru prebačenu preko ramena.

Jedini trag da je njegova muzika bilo kome registrovana došao je 1979. kada su ga zamolili da nastupi u Australiji. Ponovo je otišao 1981. godine.

- Mislio sam da su to čudne slučajnosti - rekao je Rodrigez, koji je takođe smatrao da je to posebno slatko i čudno da su mnogi ljudi znali reči njegovih pesama.

Dokumentarni film "U potrazi za Šugarmenom" prati priču dvojice obožavalaca iz Južnoafričke Republike koji su pokušali da otkriju istinu o sudbini Rodrigeza, da li je zaista preminuo i ako nije, šta mu se dogodilo. Film je osvojio brojne prestižne nagrade.

Nakon premijere dokumentarca, Rodrigez je doživeo svetsku slavu, a kao rezultat toga, usledila je turneja kroz Južnu Afriku koja je rasprodata u nekoliko minuta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Džoni

    9. avgust 2023 | 17:41

    Kakva je ovo faca bio i extremno talentovan muzičar,kome se jednostavno kockice nisu poklopile...2 albuma,a oba odlična...počivaj u miru legendo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA