• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od Mišel Fajfer do teen-senzacije Moli Ringvold: Američke glumice koje su obeležile osamdesete

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ove dame su nekada u Holivudu, kojim su dominirale muške filmske zvezde, krčile put mlađim generacijama glumica

  • 0
Michelle Pfeiffer, QWERTY

Foto: WARNER / AFP / Profimedia

Devedesete godine kod nas, i devedesete u Americi, to su bila dva različita univerzuma; ali dekada koja im je prethodila, osamdesete, nije se u Jugoslaviji mnogo razlikovala od one u Americi, barem ne u kulturološkom smislu.

Naravno, Amerika je posle recesije koja je pogodila svet početkom te decenije, Reganovim merama počela da doživljala novi ekonomski procvat koji je doveo do konačne pobede u Hladnom ratu, dok se mi nismo izvukli i počeli smo lagano da klizimo u sunovrat, pa starije generacije pamte redove za kafu, gorivo, osnovne potrepštine...

Ali ako to ne računamo, naša stvarnost se ubrzano kretala ka američkoj kulturološkoj normi (imajući u vidu da su osamdesete u Americi obeležene novim usponom konzervativizma, to možda ide i dublje nego što mislimo), a Jugoslavija, možda čak u prvom redu Srbija, od svih republika, ubrzavala proces amerikanizacije, koji je počeo još šezdesetih.

Naši ljudi rođeni četrdesetih i pedesetih Hamfriju Bogartu su tepali „Bogi”, a nema tog čoveka ovde koji je navijao za Ivana Draga protiv Rokija Balboe: takva je bila moć Holivuda u to doba, mnogo izraženija nego što je danas.

O američkim filmovima se diskutovalo kao da su domaći, a pojedina ostvarenja, danas zaboravljena, mitologizovana su preko svake mere, poput, navedimo ga samo kao ilustraciju, „Fatalne privlačnosti”, koji je bio dobar film, ali plastično govoreći, nije bio „Nemačka, godina nulta”. Ali bio je američki! a to je bilo već sasvim dovoljno za kultni status.

Osamdesetih, pored konačnog definisanja savremenog blokbastera, koji se pojavio sredinom prethodne decenije (Spilbergova „Ajkula” i Lukasov „Ratovi zvezda” smatraju se prvencima), a koji danas dominira holivudskom produkcijom, u Americi se takođe pojavila plejada vrhunskih ili odličnih glumica, koje su svoje role igrale s velikom veštinom.

Ovo su dame koje su obeležile celu tu dekadu američkog „velikog platna”, krčeći put narednim generacijama glumica u epohi u kojoj su glumci još uvek bili u prvom redu; predstavljene su bez reda; neke nisu bile samo glumice, neke nisu bile prvenstveno glumice; ali su sve imale značajne uloge u značajnim filmovima, i s pravom su na ovom spisku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA