Vreme čitanja: oko 2 min.

Poslednja pesma Bitlsa na putu ka vrhu top liste

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uz pomoć specijalnih efekta dodati su pokojni članovi ovog sastava Džon Lenon i Džordž Harison iz mlađih dana

  • 0
The Beatles, Bitlsi Foto: Tanjug/AP

Poslednja snimljena pesma Bitlsa "Now and then", nakon objavljivanja u četvrtak, na putu je da postane njihov 18. singl broj jedan, prema prvim procenama kompanije "Official Chart Company".

To bi takođe bio njihovo prvo mesto na top listi za 54 godine, nakon "The Ballad Of John And Yoko" 1969. godine.

Pesmu koju je prvobitno napisao i otpevao Džon Lenon, a kasnije doradili članovi benda, uključujući pokojnog Džordža Harisona, završili su Pol Makartni i Ringo Star decenijama nakon što je napravljen prvi snimak, prenosi Independent.

Remasterovana numera je nastala iz Lenonove demo verzije koja je snimljena kasnih 1970-ih u njegovoj kući u zgradi Dakota u Njujorku. Nakon njegove smrti 1980, Lenonova supruga Joko Ono dala je snimak preostalim članovima Bitlsa 1994. godine zajedno sa "Free As A Bird" i "Real Love", koje je bend objavio u istoj deceniji.

Tokom ovog perioda, Harison, Makartni i Star su snimili nove delove i završili grubu mešavinu za "Now and then" sa producentom i muzičarem Džefom Linom. Međutim, bend nije objavio pesmu zbog problema u vezi sa izvlačenjem Lenonovog vokala i klavira usled ograničene tehnologije u to vreme.

Za potrebe dokumentarne serije o Bitlsima "Get Back" (2021) reditelj Piter Džekson i njegov tim su upotrebili novu tehnologiju razdvajanja zvuka, što je otvorilo mogućnost da se sada ipak završi rad na "Now And Then". "Pol i Ringo su se 2022. godine spremili da dovrše pesmu.

Pored Džonovog glasa, 'Now And Then' uključuje električnu i akustičnu gitaru koju je 1995. snimio Džordž, novu bubnjarsku deonicu Ringa, kao i bas, gitaru i klavir Pola", saopštili su Bitlsi.

Kako je navedeno, Makartnijevo sviranje klavira se poklapa sa Lenonovim, a basista je dodao i slajd gitaru nadahnut Harisonovim načinom sviranja, dok su basista i bubnjar dodali i prateće glasove. Džajls Martin, sin producenta Bitlsa Džordža Martina, je sa Makartnijem i Benom Fosterom napisao aranžmane za gudače, a u snimak su ubačeni i prateći glasovi iz pesama Bitlsa "Here, There And Everywhere", "Eleanor Rigby" i "Because".

Producenti "Now And Then" su Džajls Martin i Makartni. "Now And Then" je pored jutjuba i digitalnih platformi objavljena i kao singl sa dvostrukom a stranom, zajedno sa "Love Me Do", prvom objavljenom pesmom Bitlsa 1962. godine.

"Now And Then" će se naći i na reizdanju čuvene kompilacije "The Red Album" i "The Blue Album" iz sedamdesetih godina, koja će se pojaviti 10. novembra. 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Bitlsi postali Delije pred meč Liverpul - Zvezda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA