Vreme čitanja: oko 10 min.

Spisak moćnika koji su optuženi ili osuđeni za užasna zlostavljanja žena

Vreme čitanja: oko 10 min.

Neki su optuženi za nedolično ponašanje, drugi su maltretirali svoje zaposlene, a neki čak tvrde i da su bili žrtve silovanja

  • 0
Harvi Vajnstajn, Deni Masterson, Merilin Menson, Džejmi Foks, Kevin Spejsi Foto: Profimedia/AFP/ETIENNE LAURENT, Pichichipixx / SplashNews.com / Splash /, Tanjug/AP

Veliki broj žena i nekolicina muškaraca u poslednjih nekoliko godina optužili su za seksualno nasilje više od 20 moćnika iz šoubiznisa. Neki su optuženi za nedolično ponašanje, drugi su maltretirali svoje zaposlene, a neki čak tvrde i da su bili žrtve silovanja.

Nakon što su optužbe na račun filmskog mogula Harvija Vajnštajna isplivale u javnost, društvene mreže bile su preplavljene postovima sa heštegom #metoo.

Pod ovim heštegom, žene iz svih delova sveta pisale su o svojim iskustvima.

Sve je počelo 15. oktobra, na inicijativu glumice Ališe Milano, koja je na svom Tviter profilu započela ovaj hešteg. Uskoro su joj se priključile mnoge poznate žene iz šou-biznisa, kao što su Lejdi Gaga, Bjork, Patriša Arket, Vajola Dejvis, Riz Viterspun i mnoge druge. Već dan posle, 16. oktobra, o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju koje su doživljavale tokom karijera, na društvenim mrežama su progovorile i žene iz drugih profesionalnih sfera, poput akademske i naučne zajednice i politike, uključujući i četiri senatorke iz Sjedinjenih Američkih Država.

U prva 24 sata nakon tvita Ališe Milano, #metoo je upotrebljen u više od 500.000 tvitova i neverovatnih 12 miliona postova na Fejsbuku.

Harvi Vajnštajn

Harvi Vajnstin Vajnštajn Harvey Weinstein Foto: Profimedia/AFP/ETIENNE LAURENT

Holivudski producent Harvi Vajnštajn osuđen je u februaru ove godine na 16 godina zatvora zbog seksualnog napada i silovanja. Prema odluci suda, on je kriv za silovanje jedne žene, koja nije želela da bude imenovana, kao i za prisilni oralni seks sa asistentkinjom producenta Mirijam Hejli.

Ešli Džad, glumica i neumorna aktivistkinja za prava žena, prva je javno potvrdila da je već 30 godina javna tajna u Holivudu da se Vajnštajn nedolično odnosi prema glumicama i da je seksualni nasilnik. Klupko je počelo da se odmotava, javile su se glumice Bri Larson, Lina Danam i Romola Garai i rekle da ih je Vajnstajn zlostavljao. Pet dana od izbijanja skandala magazin "Njujorker" je objavio da je još 13 žena izjavilo da su bile žrtve. Među njima Azija Arđento i Lusija Stoler (danas Evans) koje su rekle da ih je Vajnstajn silovao. Glumice sa holivudske A liste Anđelina Džoli i Gvinet Paltrou potvrdile su da su bile seksualno uznemiravane.

Džejmi Foks

Džejmi Foks,  Jamie Foxx Foto: Shutterstock

Poslednji u nizu je glumac Džejmi Foks koji se suočava sa tužbom za seksualno zlostavljanje koja je podneta u ponedeljak Vrhovnom sudu države Njujork.

Navodni incident dogodio se 2015. godine u popularnom restoranu u Njujorku "Catch NYC", navodi CNN.

Osoba koja je tužila glumca, identifikovana kao Džejn Do, u tužbi tvrdi da je Foks "namerno i bez pristanka upotrebio silu daje uvredljivo dotakne", uključujući opipavanje njenih grudi i genitalija. U optužbi se navodi da je Džejmi delovao "pijano" u vreme incidenta.

Kao rezultat toga, u žalbi se navodi da je žena pretrpela i nastavlja da trpi "fizičke i emocionalne povrede, anksioznost, uznemirenost, sramotu i ekonomsku štetu", i traži neodređeni iznos.

Rasel Brend 

Russell Brand Rasel Brend Foto: NASH / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Glumac Rasel Brend je optužen za silovanje, seksualni napad i emocionalno zlostavljanje. Četiri žene navode da su doživele seksualne napade između 2006. i 2013. godine od strane poznatog komičara.

Britanska policija saopštila je da je zbog toga pokrenuta istraga.

- Primili smo niz navoda o seksualnim deliktima u Londonu, ali i drugim mestima u zemlji i istražićemo ih. Svi prekršaji koji se pominju nisu noviji - navodi se u saopštenju, piše CNN.

Inače, Brend je demantovao optužbe i rekao da su njegovi odnosi bili "uvek sporazumni", a sada se ponovo oglasio i to detaljnijih saopštenjem.

- Bila je ovo uznemirujuća nedelja i hvala vam puno na podršci i na tome što ste doveli u pitanje informacije koje ste dobili. Do sada ste verovatno svesni da je britanska Vlada zatražila od velikih tehnoloških platformi da cenzurišu naš onlajn sadržaj - rekao je Rasel na početku obraćanja, a potom dodao:

- Neke onlajn platforme su se povinovale tom zahtevu. Ono što možda ne znate je da se to dešava u kontekstu zakona o bezbednosti na mreži – ovo je zakon Ujedinjenog Kraljevstva koji daje široka ovlašćenja za nadzor i cenzuru i taj zakon je već usvojen. Takođe ne mogu da zamislim da ste čuli za inicijativu pouzdanih vesti i sada, kao što je često slučaj kada se reč kao što je "pouzdano" koristi kao deo akronima za opisivanje neizabranog tela, poverenje je poslednja stvar koju treba da ponudite. Inicijativa za vesti od poverenja je saradnja između velikih tehnoloških i nasleđenih medijskih organizacija u cilju ciljanja, patroliranja, gušenja i zatvaranja nezavisnih medijskih organizacija poput ove rekao je između ostalog glumac u svom obraćanju.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Russell Brand (@russellbrand)

Bil Marej 

Bill Murray Bil Mari Marej Foto: Tanjug/AP

Holivudski glumac Bil Marej optužen je za nedolično ponašanje nad jednom ženom iz produkcije na setu snimanja filma "Being Mortal". 

Sredinom prošle godine nagrađivani glumac optužen je za seksualno uznemiravanje. Produkcija je odmah prekinula snimanje filma kako bi ispitala incident, a nakon obavljenih intervjua sa obe strane, naloženo je da glumac plati oštećenoj veliku svotu novca.

Neimenovana žena, koja tvrdi da je doživela seksualno uznemiravanje, rekla je da se "zgrozila kada ju je pipnuo i poljubio", dok se glumac pojavio u jednoj emisiji i otkrio da se šalio, "ali da su došla druga vremena".

- Najviše bih voleo da svi shvate šta se desilo, ali želim da se ispitaju svi detalji incidenta i da mi, obe strane, nastavimo rad sa poštovanjem.

On je objasnio da je, dok je nosio masku na licu, prišao oštećenoj, gurnuo je na kauč koji je bio u blizini i seo na nju. Navodno ju je tada i poljubio, ne skidajući masku sa lica koja je neophodna na setu filma. Pojedini tvrde da je glumac mislio da žena, koja je nakon incidenta pristala na nagodbu od 100.000 dolara, flertuje s njim, dok on kategorički tvrdi da je reč o šali.

Navodno seksualno zlostavaljanje se odigralo pred svedocima, a pojedini tvrde da su i Marej i neimenovana žena imali maske na licu, a "činjenica da su svi bili tamo govori u prilog Mareja". Uprkos tvrdnjama glumca da je reč o zabavi, oštećena kaže da je za nju taj čin bio seksualne prirode i "užasnuta je svime što se desilo".

Produkcija "Searchlight" je suspendovala snimanje filma, rediteljskog debija Aziza Ansarija i nije sigurno da li će biti nastavljeno.

Kevin Spejsi

Kevin Spacey Kevin Spejsi Foto: Tanjug/AP

Glumac je bio optužen za nekoliko seksualnih napada, zbog čega mu se sudilo. Ipak, presuda je doneta u njegovu korist.

On je pred sudom u Londonu oslobođen svih 9 optužbi za seksualno zlostavljanje. Njemu se sudilo po devet tačaka, uključujući seksualni napad, navođenje osobe na seksualnu aktivnost bez pristanka i navođenje osobe na penetrativnu seksualnu aktivnost, a sve optužbe podneli su muškarci.

Kako prenose strani mediji, slavni glumac počeo je da plače kada je čuo odluku suda.

Bil Kozbi 

Bil Kozbi Foto: Tanjug/AP

Sud u Kaliforniji presudio je da je glumac Bil Kozbi seksualno napao Džudi Hat, sada 64-godišnjakinju, u Plejboj vili u Los Anđelesu 1975. godine kada je ona bila tinejdžerka i naložio komičaru da joj isplati 500.000 dolara odštete za emocionalne bolove zbog incidenta.

Nakon toga su se samo nizale optužbe drugih žena, a nedavno je pristiglo još devet, prenosi Njujork Tajms.

U tužbi koja je podneta u oktobru ove godine u Vrhovnom sudu Njujorka, anonimni tužilac izneo je nove optužbe protiv njega.

Naime, žena, čije ime se navodi kao Džejn Do navodi da je bila pozvana na set "Kozbi emisija" u otprilike dva navrata.

Ona je pri drugom susretu sa Bilom sekusualno zlostavljana, nakon što joj je on stavio drogu u piće. Doe je navela da se posle male količine pića onesvestila, a kada se probudila, bilo je kasno.

Takođe se navodi, da je glumac sve obavljao na setu, kao i da su kompanije znale šta se dešava, ali da niko tome nije stao na put.

Kozbi je negirao ove navide, te ih u jednom trenutku nazvao i smešnim.

- Navodne optužbe su krajnje smešne i smeštene i odbijam da reagujem ili dam platformu bilo kom od ovih navodnih ometača - rekao je on, prenosi entertainment.

Kris Not 

Kris Not Chris Noth Foto: Profimedia/Avalon/Robin Platzer/

Zvezda serije "Seks i grad", čuveni Zverka, već mesecima je u problemu nakon što ga je nekoliko žena optužilo za seksualno zlostavljanje. 

Poslednja koja je s pričom izašla u javnost je kantautorka Lisa Gentile, koja je rekla da ju je glumac nasilno ljubio i dodirivao u njenom stanu u Njujorku.

Tvrdi da se incident dogodio nakon što je glumca slučajno srela u restoranu Da Marino u centru Menhetna, gde je još jedna žena tvrdila da ju je Not seksualno napao.

Gentile je rekla da glumca poznaje od 1998. godine, a incident se dogodio 2002., kada ju je Not odvezao kući i zatražio da vidi njen stan. Tvrdi da ju je tada gurnuo, poljubio mimo njene volje i uhvatio je za grudi.

Not je negirao sve optužbe i nazvao ih lažima. 

Njegove kolegice iz serije "Seks i grad", Sara Džesika Parker, Sintija Nikson i Kristin Dejvis stale su na stranu napadnutih žena i ogradile se od Notovog ponašanja. Glumac je navodno zbog toga i isključen iz nastavka ove kultne serije, koji nosi naziv "And just like that".

Merilin Menson 

Marilyn Manson, Merlin Merilin Menson Merilin Menson; Foto: Tanjug/AP

Glumica Evan Rejčel Vud optužila je prošle godine pevača za seksualno zlostavljanje, Nakon nje, javile su se i brojne druge žene koje su sarađivale sa njim.

Merilin Menson optužen je da je seksualno napao 16-godišnjakinju u svom autobusu i zapretio da će joj ubiti porodicu ako progovori. 

Žena koja je anonimno podnela tužbu (pod imenom Džejn Do), tvrdi da ju je roker seksualno zlostavljao i silovao mnogo puta od 1995. do 1999. godine, počevši nekoliko dana nakon njenog 16. rođendana - 15. septembra 1995., prema tužbi podnesenoj u ponedeljak u njujorškom Vrhovnom sudu okruga Nasau.

Deni Materson 

Danny Masterson, Deni Masterson Foto: Tanjug/AP

Deni Masterson osuđen je na 30 godina zatvora nakon što je u junu optužen za silovanje. Čuveni Hajd iz serije "Vesele sedamdesete" osuđen je za silovanja tri devojke koja su se dogodila pre dve decenije, a sud ga je proglasio krivim u dva slučaja, prenosi CNN.

Da je osuđen na maksimalnu kaznu zatvora, potvrđeno je u sudnici u Los Anđelesu, kao i kancelarija okružnog tužioca. Podsećamo, glumca su tri žene optužile da im je stavljao drogu u piće u periodu između 2001. i 2003. godine u svom domu u Los Anđelesu kako bi ih silovao, a zatim se pozivao na svoju istaknutost u sajentološkoj crkvi kako bi izbegao posledice, rečeno je poroti u završnim rečima na suđenju. Advokat tužilaštva je rekao da je glumac drogirao žrtve kako bi stekao kontrolu i kako žrtve ne bi mogle da ga odbiju.

Eksl Rouz 

Eksl Rouz Foto: Profimedia/Gonzales Photo/Lasse Lagoni / Avalon Editorial

Frontmen planetarno popularne grupe Guns N' Roses, Eksl Rouz, optužen je za seksualni napad, kako piše "Barrons".

Glumica i model Šeila Kenedi, navodi da je Rouz "seksualno napao" i da ona na to nije pristala, da se osećala nemoćno.

Incident se navodno dogodio u hotelskoj sobi u Njujorku, nakon što su se upoznali u noćnom klubu. Kako prenose, to je bilo 1989. godine.

- Rouz je iskoristio svoju slavu, status i moć kao slavna ličnost i izvođač u muzičkoj industriji da bi mogao da manipuliše, kontroliše i nasilno napada Kenedi - navodi se u žalbi.

Eksl Rouz se ovim povodom još uvek nije oglasio.

Pi Didi 

Puff Diddy Combs Paf Didi Kombs Kejsi Kasandra Ventura Casandra Ventura Foto: Profimedia/Shutterstock Editorial/BEI/Nina Westervelt

Muzičkog mogula Pi Didija je bivša devojka R&B pevačica Kesi optužila za silovanje i ponovljeno fizičko nasilje, navodi Dejli mejl.

Reper, čije je ime Šon Kombs. navodno je kontrolisao i zlostavljao celu deceniju, a navodno je i snabdevao drogom, tukao i prisiljavao na seks sa više muških prostitutki, što je i snimao.

Par se upoznao 2005. godine, a razišao 2018. godine.

U tužbi se navodi da je baš pre prekida veze, Kombs na silu ušao u njen stan i silovao je.

Didi je negirao sve, kako se navodi, "nečuvene optužbe".

Samo dan nakon ovih optužbi, saopšteno je da su Dedi I Kesi postigli nagodbu „na obostrano zadovoljstvo“. Advokat Ben Brafman rekao je da njegov klijent Kombs „oštro poriče“ optužbe.

Robert De Niro 

Robert De Niro Foto: Tanjug/AP

Glumac će morati da plati 1.2 miliona bivšoj asistentkinji Grejem Kejsi Robinson koja ga je optužila da ju je zlostavljao na poslu, nakon čega je dala otkaz.

Ona je tužila glumca za emocionalni bol i povredu reputacije, a glumac je uložio i protiv tužbu, koja je odbačena.

Porota je odbacila protiv tužbu nakon šet sati većanja i glumac će morati da plati odštetu od 1.2 miliona, navodi TMZ.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA