Vreme čitanja: oko 2 min.

Umro osnivač čuvenog pank benda

A. Š.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vejn je preminuo u bolnici u Los Anđelesu od karcinoma pankreasa

  • 0
Vejn, Wayne Kramer Foto: Tanjug/AP

Gitarista Vejn Kramer, suosnivač protopank benda MC5 iz Detroita, umro je u petak 2. 2. 2024. u 75. godini.

Vejn je izvodio žestoke gitarske himne poput "Kick Out The Jams", inspirišući i pankere poput Kleš (The Clash), i metalce poput Blu Ojster Kalt (Blue Oyster Cult) i repkor bendove kao što je Rejd agenst d mašin (Rage Against The Machine).

Kramer je umro u bolnici u Los Anđelesu od raka pankreasa, potvrdio je njegov bliski prijatelj Džejson Hit.

Bend su činili Kramer i Fred "Sonik" Smit na gitari, Rob Tiner kao pevač, Majkl Dejvis na basu i Denis "Mašinska puška" Tompson za bubnjevima.

Bili su poznati po sirovoj, beskompromisnoj muzici koju su smatrali filmskom muzikom za ustanak, koji su očekivali da će se uskoro desiti.

Kako piše AP, krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog veka nije bilo benda koji je bio bliži revolucionarnom duhu vremena od MC5.

Iako MC5 bend nije ostvario značajan komercijalni uspeh i nije opstao kroz sedamdesete godine prošlog veka, njihov uticaj na muzičku scenu bio je neupitan i njegov zvuk inspirisao i pankere i metalce i mnoge druge.

Njihov uticaj se proteže i do današnjeg dana, ostavljajući neizbrisiv trag u istoriji rok muzike.

Fred "Sonik" Smit je bio u vezi sa rok-pesnikinjom Peti Smit, a preminuo je još 1994. godine, prenosi Beta.

Podsetimo, Vejn je rođen 30. aprila 1948. u Detroitu, Mičigen. Kramer je bio tek tinejdžer kada je započeo prijateljstvo sa gitaristom Fredom "Sonikom" Smitom 1963. Ljubitelji bluza, R&B-a i oživljenih surf zvukova Dika Dejla i The Ventures, Kramer je osnovao garažni bend The Bounti Hunters pre nego što su on i Smit - zajedno sa vokalistom Robom Tajnerom, basistom Petom Barouzom i bubnjarom Bobom Gasparom - postali The Motor Citi Five krajem 1964. Koristeći Linkoln Park, Mičik kao svoju lansirnu rampu, MC5 kako su na kraju postali poznati, počeo je da testira vodu distorzije i teške povratne informacije u svom pisanju pesama i live setovima. Do 1965. godine, MC5 je zamenio Barouza i Gaspara sa basistom koji je mnogo teže zvučao Majklom Dejvisom i bubnjarom Denisom Tompsonom, a do 1966. je preuzeo redovnu svirku u Detroitu Grande Ballroom. Odatle su naišli na Džona Sinklera, radikalnog političkog pisca i lidera Partije Belog pantera, koji je dobio nadimak "Kralj Hipija" zbog njegovog osnivanja Trans Love Energies i mešavine podzemnih događaja i manifesta. Do 1967. Sinkler je postao menadžer MC5, učinio ih zvaničnim kućnim bendom Belih pantera i podstakao njihovu radikalnu politiku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA