≫ 

Muzička apoteka: Erotski ciklus u narodnoj pesmi (VIDEO)

Pred vama je još jedna Muzička apoteka radijskog voditelja Gorana Miloševića

  • 3

Đorđe Balašević je davno poručio: "Narodnjaci, sve vam je u šaci, al' ostavite nešto i za nas!" Uplašio se "panonski mornar" finansijskog kraha zabavnjaka, pošto narodnjaci, em što zaradjuju na tugovankama, em zgrću pare i na "cajkama".

A naš čovek od pamtiveka, što jes - jes, voli da dane dušom. Što kaže Radivoje Lola Đukić - ako smo petsto godina bili pod Turcima, možemo bar pet minuta da se opustimo. Opuštanje uz kukumavke ima i psiho-terapeutsko objašnjenje - klin se klinom izbija, ljubav se ljubavlju leči, tuga se tugom izbija. Ali, i suze presuše, i seta dosadi. Preterani plač se pretvara u smeh, a onda prorade, što bi rekao Jung, arhetipovi - trag predaka u svakom čoveku.

Zaobići cemo, po mnogima, prvu narodnu pesmu iz erotskog ciklusa "Moj golube", zato što je svet za sebe i zato što je predmet ozbiljnijih izučavanja od ovog pisanija. Muzička apoteka će ovom prilikom od "Davorike" do "Cajke".

Milica Ostojić je proslavila pesmu "Davorike dajke", ali je ova onarođena pesma jos više proslavila ovu drumsku pevačicu. Pesma se dugo pevala pre nego što je snimljena. I dan-danas se ne zna autor ove pesme, mada mnogi polažu pravo na autorstvo. Na ploči je pesma potpisana kao narodna.

Tomislav Čolović je ostao u senci "Malog mrava". Predrag Negovanović kompozitor ove pesme i tekstopisac iste Ruždija Krupa pričali su u mojim radio emisijama da je Duško Radović javno rekao da je ovo primer kako se erotska pesma moze uraditi sa ukusom.

"Kaluđeru moj" iz legendarnih "Kamiondžija" postala je veoma skupa pesma zbog bezbrojnih repriza i filma i istoimene serije. Reči ove pesme su iz Vukove zbirke narodne erotske poezije "Crven ban".

Slična situacija je i sa pesmom "Oj djevojko, oj malena" koju je snimio Miljko Vitezović.

Sladak sećer i 'ladna voda okrepljuju i podižu mnogo toga kod našeg čoveka. Miroslav Ilić je izjavljivao da bi se nekih pesama iz svog opusa rado odrekao. Da li je mislio i na ovu, autorskog tandema Dragan Aleksandrić i Rada Babić, ne bih smeo da se kladim.

Jos jedna pesma iz "Kamiondzija" i "Crvenog bana" - Radiša Urošević i "Ajde selo da selimo".

Jasna Kočijašević je oličenje prefinjenog tumača prave narodne muzike. Kad je snimila pesmu "Kosi momče livadu" autora Ljube Kešelja i Zorice Đurđić, verovatno nije ni bila svesna erotskih implikacija poruke - kad već kosiš ti livadu svoju, ajde momče pokosi i moju.

Kako u ovom ciklusu zaobići legendarnu Cajku? Namerno je pišem velikim slovom, jer ova reč može da bude i nečije licno ime, umetničko ime, nadimak, pežorativno ime za sve narodnjake. Na ploči Svetlane Miljuš potpisana je kao narodna pesma.

Tomislav Čolović je pravi specijalista za ovakve pesme. Opevao je čitavo malo životinjsko carstvo pa i jeza kome se svaka bodlja diže od lepe Sneže. Ovo je pesma autorskog tandema Raško Spasojević i Ruždija Krupa.

Kada pročitate naziv pesme "Pazarni dan", teško da bi pomislili na nešto erotsko u njoj. Sem toga, pesmu potpisuju ozbiljni autori - Dragan Aleksandrić i Mića Živojinović.

U ovom osvrtu izbegao sam pesme, naročito becarce, pune bezobraznih reci. Dovoljne su i lepe reči koje jasno asociraju na bezobrazne teme.

I nas Vuk Karadžić u svom rečniku iz 1818. uvrstio je nekoliko stotina bezobraznih reči. Na kraju krajeva, i psovke i vulgarnosti su deo našeg mužičkog kolorita i nacionalnog identiteta.

VIDEO: Milanče Radosavljević- prvi gost u prvoj narodnjačkoj online TV emisiji:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kimi

    15. april 2019 | 08:58

    A gde je pesma...Ori mile al duboko moj oracu crno oko? i to je dobra erotska pesma

  • Boza

    15. april 2019 | 09:24

    Narodna muzika je uspesnija od zabavne samo iz jednog razloga, a to je da se na veseljima obicno svira i peva narodna muzika... I ako vam neko kaze da ne zna barem 5 Sabanovih pesama, taj je 100% ili lud ili se pravi lud 🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA