0

Muzička apoteka: Pesme i svirke Radoja Mitrovića Barajevca (VIDEO)

U novom izdanju Muzičke apoteke, radijskog voditelja Gorana Miloševića, reč je o čoveku koji je živeo i umro za Šumadiju i harmoniku

Radoje Mitrovic Barajevac
Foto: Diskos

Radoje Mitrović Barajevac (1936-1989) je jedan od najplodnijih stvaralaca narodne muzike u šumadijskom ruhu i jedan od rodonačelnika lipovičkog stila na harmonici. Radojevo rodno Barajevo od davnina je bilo poznato po dobrim muzikantima, naročito harmonikašima i violinistima. Upravo ta dva instrumenta i dominiraju u njegovom muzičkom izrazu.

Barajevac je usavršavao svirku kod legendarnog Mije Krnjevca, a prve snimke na pločama ostvario je sredinom 60-ih godina svirajući drugu harmoniku u ansmblu Buce Jovanovića.

Krajem 60-ih formirao je svoj ansambl, počeo da svira i na radiju, i na pločama, i na svadbama... Svirao je uzivo u polučasovnim emisijama na Drugom programu Radio Beograda, odsvirao sa svojim ansamblom neke od najslušanijih pesama tog doba - Lepa vodeničarka, Uzmi sve sto ti zivot pruža, Jedna suza na tvom licu... A onda je počeo da juri pevače za svoje pesme.

Nalazio je pevačke talente i u kafani, i na vašarima, i na takmičenjima pevača amatera, bez organizovanja grandioznih audicija. Za kratko vreme, kao redak kompozitorski talenat i fleksibilan saradnik, okupio je u svoje "jato", više pevaca i od legendarnog Buce Jovanovića. Oko stotinak pevača snimilo je pesme i ploče sa Barajevcem!

Radoje Mitrović Barajevac/ Foto: Diskos

Posebnu pažnju Barajevac je poklanjao tekstovima. U proseku, skoro svaki drugi tekst u njegovim pesmama napisao je legendarni Miodrag Z. Ilić, pesnik i diskografsko-estradni mag, Barajevčeva "izvidnica" u potrazi za talentima. Postali su jedan od najjačih autorskih tandema. Svojim pesmama Barajevac i M. Z. Ilić bitno su podigli produkciju Diskos u lidera za narodnjake.

Pored M. Z. Ilića za Barajevca su pisali i drugi sjajni pesnici - Mirjana Bukovčić Trišić, Safet Kafedžić, Ruzdija Krupa, Branislav Cvetinović Laki, Rade Vučković, Rade Gajić, Ljuba Nedeljković... Zato je lipovički stil jedan od najlepših u narodnoj muzici. Krase ga razigrana kola i lirske pesme.

Muzička apoteka vam preporučuje izbor od 10 antologijskih pesama čoveka koji je živeo i umro za Šumadiju i harmoniku.

Barajevac je poživeo samo 53 godine, a stvorio nekoliko stotina pesama i kola.

Nastaviće se.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Muzička apoteka, Narodna muzika, pesme, pevači narodne muzike, Radoje Mitrović Barajevac

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima