≫ 

Muzička apoteka: Festivalske pesme legendarne Ilidže (VIDEO)

Pred vama je još jedna Muzička apoteka, radijskog voditelja Gorana Miloševića

  • 1

Kad se kaže festival narodne muzike na prostorima bivše Juge, najčesće se pomisli na sarajevsku Ilidžu. I zbog trajanja i zbog kvaliteta. Počela je 1963. kao humanitarna podrška oštećenim i nastradalim posle zemljotresa u Skoplju.

Ubrzo je dobila takmičarski karakter. Takmičilo se i za nagradu stručnog žirija i za nagradu publike. Iako su se najčesće razilazili glasovi žirija i publike, pevačima i autorima je značila stručna ocena takvih autoriteta poput Damjana Babića, Blagoja Košanina, Mijata Božovića, Joža Penave, Selvera Pašića...

Naravno, svaka ocena je subjektivna i predstavlja trenutnu meru nečije vrednosti. Umetnost se ne meri na kilo i na aplauz. Dešavalo se da pesma ponese sve nagrade stručnog žirija i publike, a da se brzo zaboravi i ne zapeva nikad više. Dešavalo se i suprotno - da pesma ne osvoji ni nagradu žirija ni nagradu publike, a da ostane da se peva za sva vremena.

Ilidža je sve do ratova 90-ih imala jugoslovenski karakter. Usred leta na vrelu Bosne "treštali" su njabolji svirači, pevači i autori "naših naroda i narodnosti" i predstavnici najjačih diskografskih kuća. Posle raspada Juge, Ilidža je izgubila značaj i uticaj, ali je zadržala kontinuitet državnog festivala.

Muzička apoteka postavlja pitanje - zašto Srbija nema svoju "Ilidžu"?

Zašto Srbija nema državni festival prave narodne muzike?

Podsećanja radi, Srbija finansira Exit (Egzit) parama iz budžeta. Uz dužno poštovanje prema našoj omladini svetskih muzičkih svetonazora, poželjna je državna podrška mladeži koja se, za početak, ne stidi svojih korena i muzičke ćirilice. Ako se za Exit izdvaja 6 miliona evra godišnje iz budžeta, Muzička apoteka se pita - koliko bi se za te pare moglo oživeti zapuštenih domova kulture i ugašenih kulturno-umetničkih društava?

Poslušajte neke pesme koje su obeležile sarajevsku Ilidžu:

Zaim Imamović - Ne čekaj me niti sanjaj

Safet Isović - Jablani se povijaju

Nedeljko Bilkic - Ne pitaj me stara majko

Nedžad Salković - Ah, ljubav, ljubav

Toma Zdravković - Odlazi odlazi

Beba Selimović - O, ćuti, ćuti, srce moje

Mladen Tomić - Gordana

Mitar Mirić - Poslednja stranica

Sejo Pitić - Plava žena

Milan Babić - Ako me ostaviš

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA