≫ 

Muzička apoteka: Muharem Serbezovski - pola veka u diskografiji (VIDEO)

Pred vama je još jedna Muzička apoteka, radijskog voditelja Gorana Miloševića

  • 3

Muharem Serbezovski je za muziku i kulturu "naših naroda i narodnosti" mnogo više od popularnog pevača, vlasnika desetina vanvremenskih hitova. Rođen je u Skoplju 2. maja 1950. u najvećem romskom naselju u jugoistočoj Evropi.

Otac Durmis, učitelj i hafiz, udahnuo mu je široke vidike. Još u osnovnoj školi pokazao je vanserijski pevački talenat, a svojom prvom pesmom "Crnokosa Hatidže", izvedenom na beogradskom Saboru 1968. postao je jugoslovenska zvezda.

Muharem je tu pesmu želeo da peva na romskom, pa na makedonskom. Otac mu je, međutim, rekao da su to lokalizmi i da treba da peva na jeziku na kome će ga svi razumeti. Dakle, Muharem je, od svoje prve ploče, i turske, i romske, i makedonske, i indijske, i grčke pesme, uglavnom pevao na srpskom jeziku.

Ogromnu većinu snimljenih pesama sam je komponovao i pisao tekstove. Utrkivali  su se i muzičari i festivali i devojke za ovog "crnog dijamanta". Kočo Petrovski, Medo Čun, Buca Jovanović, Aca Stepić, Novica Negovanović, Mijat Božović, Jovica Petković...potpisuju pesme iz njegovog opusa.

Nekoliko godina zaredom je nastupuio na Ilidži, oženio se Sarajkom Radmilom, dobio ćerke Ramajanu i Alisu, sina Durmisa. U Sarajevu je u zrelim godinama diplomirao filozofiju, a u životu doktorirao na romske teme.

Muharem Serbezovski Foto: A. Nalbantjan

Na Međunarodnom festivalu Roma 1978. ni od Indire Gandi nije dobio odgovor na pitanje da li su svi Romi poreklom iz Indije i zašto ih prapostojbina ne priznaje. Muharem je setno zaključio: "Mi Cigani smo kopilad sveta!".

Inače, izbegava reč Rom, draža mu je reč Ciganin. U mikrofon Muzičke apoteke izjavio je: "I kao muzičar i kao književnik tvrdim da je reč Rom isprazna, a Ciganin je inspiracija mnogim umetnicima. Bolje da sam sebi kažem da sam Ciganin, nego da mi to neko drugi kaže".

Muzička apoteka primećuje da bi se mnoge legendarne pesme i metrički osakatile kada bi se reč Ciganin zamenila rečju Rom. "Evo banke, Rome moj", "Ovamo, Romi, zauzmite mesto", "Rome, ti sto sviraš", "Pođimo u krčmu staru gde Rom stari svira"...

Javno se žestoko usprotivio onima koji cigansku egzotiku obrađuju i prodaju kao svoju. "Oni koji nas kradu, nek se barem predstave kao Cigani."

Poslušajmo neke nezaboravne hitove Muharema Serbezovskog.

Muharem Serbezovski - "Dođi mi u godini jedan dan"

Muharem Serbezovski - "Ciganin sam i umem da volim"

Muharem Serbezovski - "Esmeralda"

Muharem Serbezovski - "Sviraj mi, sviraj"

Muharem Serbezovski - "Osman Aga"

Muharem Serbezovski - "Opa nina, nina naj"

Muharem Serbezovski - "Zašto su ti kose pobelele, druže"

Muharem Serbezovski - "Čija li si"

Muharem Serbezovski - "Za venčanim stolom"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA