≫ 

Muzička apoteka: Aleksandar Dejanović - zadnja pošta Srem (VIDEO)

Pred vama je još jedna Muzička apoteka, radijskog voditelja Gorana Miloševića

  • 2

Alaksandar Aca Dejanović - prvi glas gizdavog Srema. Rodjen je 1923. u Ledincima, s one strane Fruške gore, gledajući od reke Save prema Sremskoj Mitrovici.

Kao dobar đak želeo je da postane zubar, da leči i popravlja zube svojim seljacima i varoškoj gospodi. Za vreme školovanja pokazao je smisao za pesmu.

Pevao je tako lako kao da peca ribu. Problem je bio što pevač u prvoj polovini 20. veka nije bilo poželjno ni društveno prestižno zanimanje.

Tokom studija u Beogradu pevušio je i za svoju dušu, a pomalo i za džeparac, stidljivo moleći orkestar i pevača da ga puste da nešto otpeva.

Kad se pročulo za raspevanog Sremca, stigla je ponuda da peva u čuvenom "Oraču".

Tamo upoznaje zemljaka Todora primasa iz Narodnog orkestra i, na njegov nagovor, polaže audiciju za stalnog pevača Radio Beograda.

Pred legendarnim Carevcem zapevao je neke teške i prestižne šumadijske i sevdalijske pesme. Kada je Carevac saznao da je Sremac predložio mu je da otpeva neku zavičajnu.

Prolomilo se Radio Beogradom, onako na suvo, "Širok Dunav, ravan Srem". Svi muzičari su ustali i zapljeskali, a strogi Carevac ga je opaučio gudalom.

To je bio znak da je položio audiciju za radio pevača. Aca je pevao ležerno i lako, onako mali pa deb'o, kad zabaci glavu unazad i razvuče osmeh od uva do uva, stvarao je sliku sremačkih šorova i nakićenih svadbenih kočija.

Pevao je nežureći, onako kako se u njegovom Sremu i živelo i umiralo. Poslušajte izbor Muzičke apoteke iz opusa ovog autentičnog Sremca koji je, zapravo, pevao onako kako je govorio. Ćim zine, znaš da je Sremac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    9. maj 2019 | 14:30

    Svaka vam cast. Ovi maladji, sem da im roditelji i dede i babe , nisu pricali i pokazali singlice i taj LP, ne bi ni culi za legendu. Bas steta. Trebalo bi nekako na sva zvona vratiti, nekadasnje zvezde i njihove pesme. Moze li malo o Miliji Spasojevicu i supruzi mu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA