≫ 

Muzička apoteka: Duško Kostić i njegova tajna (VIDEO)

U današnjoj Muzičkoj apoteci radijskog voditelja Gorana Miloševića ispričana je priča o neprežaljenom pevaču

  • 2

Na današnji dan, 13. maja 1996. godine, izvršio je samoubistvo Duško Kostić, pevač suptilnog glasa i tananih emocija.

Rođen je u Leskovcu 1953. Rano je ostao bez oca. Majka Nada je u velikom siromaštvu odgajala Duška i još dvoje dece. Posle završene srednje dizajnerske, seli se u Beograd i živi od pravljenja sveća u jednoj maloj radionici. Upoznaje svoje zemljake i sjajne muzičare Danila Živkovića i Miodraga M. Ilića i pobeđuje na festivalu "Mladi i narodna muzika" 1976. sa Danilovom pesmom "Jedan život nije malo".

Ubrzo počinje saradnju sa Miodragom M. Ilićem (Miletom Basom), još dok je svirao bas gitaru u ansamblu Ace Stepića i pre osnivanja Južnog vetra.

Duško Kostić je istorijski, ne i komercijalno, prvi pevač Južnog vetra.

Iz tog perioda poslušajte pesme: "Ne idi od mene", koju je pre Duška pevao Šaban Bajramović, a posle Duška Luis i još poneki: "Hoću, babo, da se ženim ja", "Ti pripadaš meni", "Đulo, Đulo" (kasnije kod Luisa "Dudo"), i naročito "Kude si pošla, mori, cveto" u duetu sa Merimom Njegomir. Ova prelepa pesma koju autorski potpisuje Mile Bas, ušla je kao trajni snimak u arhivu Radio Beograda.

Još jedna pesma sa Duškove singlice postala je trajni snimak. To je pesma Bore Runića na stihove Tome Marinkovića "Zora rudi, a pesma se čuje". Duško Kostić snima sa Miletom Basom, po mnogima, najlepšu narodnjačku baladu svih vremena "Sačuvaj tajnu, ljubavi moja" iz 1983. na stihove Stevice Spasića.

U sličnom šlagerskom stilu snima sa Danilom Živkovićem pesmu "U ime ljubavi stare" iz 1985. Kada su Dušku dosadile tarabuke, zurle i goč, uželeo se harmonike i sa Novicom Negovanovićem snima na Ilidži jednu dvojkašku pesmu "Noć svedoka nema", a sa Borom Runićem "Ti si bila moja prva ljubav".30

Pored snimanja na malim i velikim pločama, Duško je svojim toplim i mekim glasom otpevao i neke stare izvorne pesme, poput "Što ti je, Stano".

Šta je "prezupčilo" u Duškovoj glavi da se odluči na samoubilački čin, ne znaju ni njegovi najbliži.

Tajnom je bio obavijen Duškov život, jos većom tajnom je obavijena Duškova smrt. Njegovo telo nikad nije pronađeno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Balval

    13. maj 2019 | 07:47

    Steta zalosno Verovatno je imao svoje razloge ali to nije trebao da uradi. Svi cemo mi umreti ali ne na takav nacin. Ali bez obzira na SVE zelim da je u raju ako postoji hvala za dobre pesme

  • JS

    13. maj 2019 | 18:12

    Kakav divam glas, dira u dusu prosto. Sacuvaj tajnu..., nikada ruznih reci za njega nije izreceno. Sve najlepse uvek i sa setom. Steta sto je otisao. Mozda mu je tamo ipak lepse.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA