≫ 

Muzička apoteka: Zlatne godine narodne muzike - 1974. (VIDEO)

Pred vama je još jedna Muzička apoteka, radijskog voditelja Gorana Miloševića

  • 2
Miroslav Ilic Foto: ATA Images

1974. godina je, po mnogima, vrhunac narodnjačke ćirilice.Toliko se snimalo, da i takvi giganti - PGP, Jugoton, Diskos - nisu mogli da isprate hiperprodukciju narodnih pesama i kola jugoslovenskih naroda i narodnosti.

Ko nije mogao da snimi za gorepomenute, snimao je za Beograd disk, Suzi, Diskoton, Studio B, Radio Kruševac, Radio Šabac, Šumadiju iz Batočine, Sportsku knjigu, kasnije i za Helidon, RTV Ljubljanu...

Bile su to godine kad je u Jugi diskografija bila produktivnija i od autoindustrije!

Novica Negovanović je pesmom "Ti anđeo, a ja đavo" samo potvrdio svoje velemajstorstvo.

Bila je namenjena Safetu, i dok je Sajo bio na turneji, Novica je pevao i svirao na svojim nastupima i uverio se koliko je skupa.

Šaban je u poslednjoj godini intenzivne saradnje sa svojim muzičkim ocem Bucom Jovanovićem snimio jos jednu besmrtnu pesmu na stihove Radeta Vučkovića.

Miroslav Ilić je, pored Obrena Pjevovića, ostvario saradnju sa jos jednim kompozitorskim gigantom - Predragom Vukovićem Vukasom. Pesma je postala evergrin.

Mnogi se utrkuju da dokažu ko je pionir krajiške pesme. Ljuti Krajišnik i "stari vuk", Boro Drljača, skoro pre pola veka počeo je da snima pesme iz ovog ciklusa, uz pomoc i recenziju velikog Branka Ćopića.

I pevači koji nisu imali harizmu, snimali su jako slušane pesme, naročito one namenske - svadbarske, rođendanske, vojničke. Ovo je jedna od najlepših vojničkih pesama u izvedbi Rake Nikolića.1974. u Diskos ulazi Vera Matović i sa pesmama Časlava Đokovića izbija u sam vrh.

Tužna pesma, a mnogo se pevala na ispraćajima vojnika - Voz polazi, draga plače (Mangupi su pevali - Voz polazi, draga sine ljubi).

Srceparajuće stihove Branislava Cvetinovića Lakija snimio je šmekerica Miroslav Mišić Kale.

U kafanskom jatu pojavljuje se jos jedna pevačica Vidinog stila - Rasima Alisić. Veroljub Jovanović, izuzetan violinista i kompozitor, je Rasimi iskomponovao mnogo skupih pesama.

Za ovu pesmu je i pokojni Šaban davao banku više i znao je da je zapeva za svoju dušu.

Silvanina 12 godina mlađa sestra, Mira Bajraktarević, snimila je pesmu svog života i jednu od najlepših zenskih pesama na melodiju i reči Radoslava Graića.

Za kraj izbora pesama iz '74. poslušajte Miroslava Silnog Radovanovića. Pesma kao poručena za oproštaj i doviđenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA