≫ 

Muzička apoteka: Narodna kola na saksofonu (VIDEO)

Pred vama je još jedna Muzička apoteka, radijskog voditelja Gorana Miloševića

  • 0
Dragan Prvulović Printskrin: Youtube/Diskos Official

Saksofon se u pamćenju naših ljudi najcešće vezuje za džez i vojne sastave. Oznojeni crnac duva kao da hoće da ga ispravi - urezana je slika negde u dubini našeg gedže. Saksofon je građen za čitav niz registara, od najdublje do najviše zvučnosti. Neke varijante saksa imaju pravu cev, pa liče na obou ili klarinet. Naš čovek više voli onaj "uvrnuti" sa savijenom cevi i u početku i završetku, sa izduženim levkom podignutim uvis. Tek toliko da ima gde da se turi bakšiš.

Zadnjih godina saksofon je sve prisutniji i u narodnoj muzici, kako u studiju na snimanju pesama i kola, tako i na koncertima za mladu i mladoženju. Kažu da vrhunski saksofonista diže cenu orkestra za svadbe i do 30 odsto.

U Narodnom orkestru i ansamblu RTS-a u vreme šefovanja Carevca, Miodraga Jašarevica, Bokija Miloševića i Ljubise Pavkovica, saksofonu skoro i da nije bilo mesta.

Nije bilo sanse da prođe pored dominacije violine u Carevcevoj strahovladi, a bio je suvišan pored takvih velemajstora na klarinetu kakvi bejahu Blagoje Petrović i Boki Milošević. Dolaskom Branimira Đokića na celo Narodnog ansambla solista RTS-a i saksofon se razduvao, naročito kad ga svira Vladimir Simeunović.

Jedan od prvih harmonikaš i šefova orkestara koji je saksu dao primat bio je Vita Životić. Snimio je brojna kola i pesme uz dominaciju na saksu maestra Jove Stanojevića.

Kasnije i Dragan Aleksandrić i Tomica Miljić pojačavaju svoje ansamble majstorima Ristom Lazarevićem i Jovanom Milenkovićem Ralom. Užičko i Moravac na saksu - da naravno, nesto najlepše na svetu.

U južnjačkom melosu i makedonskoj muzici saks je itekako prisutan. Da ne širimo priču, dovoljno je čuti Ferusa Mustafova.

A tek vlaški melos... teško je zamisliti bez saksa i majstora poput Jove Zekutora i njegovih "egzekutora", Žive Dinulovića, Živana Jovića, Dragana Prvulovića...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA