≫ 

Majstori frule: Poslušajte nekoliko narodnih kola za igru koja će vas oduševiti! (PLEJLISTA)

Mnogima je frula poslužila da otkriju svoju muzikalnost. Svoje muzičko prepoznavanje na fruli ispričali su u Muzičkoj apoteci i Braća Bajić, Raša Pavlović, Slobodan Betulić Betula...

  • 0

Frula naša iskonska! Do pojave Bore Dugića, vladalo je mišljenje da je frula sirotinjski instrument, koji nas najviše asocira na ovce i čobane. Ni manjeg instrumenta, ni više slika koje nam stvara zvuk iz komadića šupljeg drveta. Zov pastira, brujanje medenica, kloparanje vodeničkog čeketala, ukratko, otisak predaka u nama.

Izgleda da je frula jedan od najstarijih i najizvorninih instrumenata. Naši su preci na nekom sviralčetu davali oduška posle rada ili rata, pa kad napoje dušu blaženim mirom, onako šeretski, zadenu instrument u džepče ili ga zavuku u vunene čarape. Mnogima je frula poslužila da otkriju svoju muzikalnost. Svoje muzičko prepoznavanje na fruli ispričali su u Muzičkoj apoteci i Braća Bajić, Raša Pavlović, Slobodan Betulić Betula...

Poslušajte nekoliko kola za igru, ali i malo meraka na fruli i svemu što na frulu liči - dvojnice, frulnica, okarina... Svaki od ovih majstora zavređuje poseban osvrt. Pitaćete, a gde je Bora Dugić? E, to je već simfonija daha i duha, to je posebna planeta u ovom sazvežđu.

(Telegraf.rs/G. Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA