≫ 

Pesme koje bude emociju: Deset najpotresnijih opevanih priča (PLEJLISTA)

Ovakvih pesama ima na hiljade, ali Goran Milošević je u novom izdanju Muzičke apoteke za vas izdvojio deset "najskupljih"

  • 1

Ako narodna pesma kod slušaoca stvori sliku i probudi emociju, ostvarila je svoj smisao i volju tvorca. I život je promena slika - veli Miloš Crnjanski u "Romanu o Londonu".

Sveopšta komercijalizacija (čitaj - s malo para proizvesti što više) je prilično obljutavila ono što se danas zove "folk" muzikom. U ovako ubrzanom zivotu, u kome je internet ubio čežnju, mladom čoveku je nezamislivo da sluša potresne romane i istorijsko-zavičajne teme u pesmi. Samo ako može što brže i što kraće: "Ti voliš crno, ja volim belo, ti hoćeš pola, ja hoću celo", "Nisam onaj što voli do pola, ja sam onaj što voli do bola", "Caki, Cale, kupi mi sandale, samo pazi Cale da ne budu male", "Zrno po zrno pogača, voli te tvoja ludača"... Kamo moje puste sreće da ove pesme nikad nisam čuo. Još uvek slušam ono što se danas zove radio, makar i samo profesionalno, makar da i mene nešto razduševi. I tako godinama, i na mnogim drugim medijima i produkcijama koje kreiraju masovan ukus.

Od 30 radija u Beogradu, nekoliko ima i nacionalnu frekvenciju, NIJEDAN ne emituje autentičnu narodnu muziku, sem starog đeda Radio Beograda, koji to čini sterilno i na kašičicu.

Muzička apoteka vam donosi deset pesama sa potresnim tekstovima. Ovakvih pesama ima na hiljade, ali su proterane sa nacionalnih radio frekvencija u Srbiji. To nije slučaj, to je projekat.

"Kad sretneš Hanku" pesnika Radeta Jovanovića iz Goražda je, po mnogima, najsetnija povest o prolaznosti lepote.

Predrag Cune Gojković Predrag Cune Gojković/ Printskrin: RTS

Novica Negovanović je komponovao "Janičara" na stihove Radomira Vasiljevića, a pesmu je besmrtnom učinio i Cune svojom interpretacijom. Podeliću sa vama i jednu anegdotu u vezi sa "Janičarom". Kada je veliki Tozovac prvi put čuo ovu pesmu, rekao je svom prijatelju i zemljaku Novici Negovanoviću: "Slušaj, Nole, napravio si jednu istorijski potresnu pesmu", što je u prevodu na šeretsko-kraljevački trebalo da znači - leeepa pesma, al' ti zalud trud, čist primašaj. Nole je Tozi uzvratio s kamatom: "Pozdravio te Mile što ide Lajkovačkom prugom i puši duvan".

"Niz polje idu babo sejmeni" je pobedila i vekove i sve žive i sve savršene. Zbog ove su pesme i mrtvi ustajali iz groba.

Šaban je snimio nekoliko potresnih priča. Za ovu priliku izdvajam: "Lijepi dani mog detinjstva" Radeta Vučkovića, "Svrati, reče čovek" Doce Ivankovića i "Uvenuće narcis beli" Branislava Cvetinovića Lakija. U video izdanju Muzičke apoteke, Laki je ispričao kako je nastao "narcis".

Šaban Šaulić Šaban Šaulić/ Foto: ATA Images

Žika Radujević nije napisao mnogo tekstova, ali skoro svi snimljeni su pesnička dela. Ako ste odrasli na selu, poslušajte pesmu "Ne bih selo zamenio za lepote grada". Prepoznaćete i svoje detinjstvo.

Buca Jovanović je komponovao svoju autobiografsku pesmu na stihove Radeta Vučkovića. Svaka ugašena kuća u Srbiji opevana je i oplakana pesmom "Da li još cvetaš rumena ružo".

Za kraj, poslušajte i dve pesme iz 21. veka, kao primer da se i danas može napisati i snimiti pesma u izvornom ruhu sa tekstom za sve pesničke antologije. Poslušajte Žiću Kojića, jednog od prvih pevača Buce Jovanovića, kasnije retkog majstora koji sam peva, svira harmoniku, komponuje i šefuje orkestrom. Niko nije opevao Mačvu, posle Janka Veselinovića, sa toliko topline i ljubavi kao Žića Kojić. A tek pesma o šljivi našoj nasušnoj... Bolnog da ozdravi, zdravog da očara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јелена

    29. jun 2019 | 08:09

    Диван текст од још дивнијег човека. Професионалац до коске.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA