≫ 

Hitovi koji su osvojili celu Jugoslaviju: Zlatne godine narodne muzike - 1972. (PLEJLISTA)

Podsetimo se nezaboravnih pesama iz 1972. godine koje su izvodili Tozovac, Šaban Šaulić, Zoran Kalezić i ostali velikani narodne muzike

  • 2

Bilo je to i zlatno doba radija, kao najmoćnijeg medija za promociju pesme i pevača. Na veliku i jedinu televiziju moglo je malo ljudi. Svake godine je snimano nekoliko desetina, ispostaviće se, besmrtnih pesama. Evo deset iz '72. kojih sam se prvo setio.

Žića Kojić je jedan od prvih pevača Buce Jovanovića. Posle nekoliko snimljenih pesama, Žića je rešio da nastavi bez Buce i da sam sebi svira, komponuje i piše tekstove. Upalilo je u jednoj godini sa dve antologijske: "Moj živote, šta li mi te truje" i "Nek' uvenu ruže".

Šaban je na jednoj maloj ploči snimio 4 večite pesme Buce Jovanovića: "Bio sam pijanac", "Nisi došla kada sam te zvao", "Zašto se ljubav za ljubav ne vraća", "Zvao sam te nekad, sunce moje". Duet Bosa Ovuka i Rade Bogićević snimili su još jednu besmrtnu pesmu "Kud da idem i gde da te tražim". Čućete prvu verziju te pesme uz ansambl Mije Krnjevca.

Nedeljko Bilkić je nastavio učestalo snimanje i izbacio još jedan hit "Ne žali je druže", uz neponovljivu svirku Novice Negovanovića. Tozovac je u vreme bujanja hrvatskog nacionalizma u bivšoj Jugi izbacio "Jeremiju Krstića". Jeremija je pobedio i Tita i Jugu i, kako se čini, nadživeće i Tozu.

Predrag Živković Tozovac

Predrag Živković Tozovac/ Printskrin: Youtube/Predrag Živković Tozovac

Sevdalija Safet je bivao sve omiljeniji u Srbiji i sve češće je snimao pesme autora iz Srbije. Poslušajte pesmu Mije Krnjevca na stihove Pante Radivojevića "Svi su ljudi isti".

Zoran Kalezić nastavlja da sentimentališe publiku novim srceparajućim ostvarenjima. Postao je udarni pevač Ace Stepića i to mesto je zakovao pesmom "Uzalud te tražim, uzalud te čekam".

Zoran Kalezić

Zoran Kalezić/ Printskrin: Youtube/dmsattv

Naš dobri Meho nas svake godine pogodi makar jednom opštenarodnom. "Ne plači majko" je tipičan narodnjački šlager koji je komponovao Kemal Monteno. Pesma je naručivana i za ispraćaj vojnika, iako se vojska u tekstu ne pominje!

Beba Selimović je jedina od dama bosanskog sevdaha koja je snimala i pesme sa šlagerskim prizvukom. "U srcu mome samo živiš ti" je pesma Irfana Ajanovića uz svirku ansambla Žarka Josipovića Škule. Vida Pavlović je počela sevdalijski, pesmom Joza Penave uz Šerbinu svirku "Gledala sam sa prozora".

I da ne zaboravim: Miroslav je '72. snimio "Devojku iz grada", Raša Pavlović je izbacio singl prvenac, a ko nije mogao da izda ni za "Diskos", mogao je za "Šumadiju" iz Batočine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA