≫ 

Univerzalci među narodnjacima i zabavnjacima: Specijalisti za sve (PLEJLISTA)

Ovog četvrtka je u Muzičkoj apoteci Gorana Miloševića reč o neprevaziđenim sevdalinkama

  • 1
Neda Ukraden, Miroslav Ilić, Hanka Paldum, Predrag Cune Gojković, Foto: Nikola Tomić, Promo, TV Pink

I u popularnoj muzici postoje i univerzalci i specijalisti. Ovi prvi pevaju sve živo (i mrtvo), ovi drugi se drže svog terena i ne pevaju ono što im ne leži ili ono što ne vole. Bajaga bi rekao - klasiku voli onaj ko razume.

Iako sam pristalica teze da je svaki pevač najjači u svom kokošinjcu i da svaka ptica svojim glasom peva (ne stoji slavuju da laje), ukazaću na neke, po mome sudu, uspešne muzičke izlete.

Legendarnu dalmatinsku pesmu "Ćiribiribela" snimila je i narodnjačka diva Dušica Bilkić uz orkestar Dragana Aleksandrića.

Josipa Lisac je "zakucala" uz harmoniku i orkesrar Jovice Petkovića dve antologijske sevdalinke "Omer beže" i "Niz polje idu sejmeni".

Sevdah, naš nasušni čuči u svima nama. Neda Ukraden bi mogla celu svadbu da prepeva samo sa sevdahom.

Neda Ukraden Foto: Nikola Tomić

Slavuj iz Mrčajevaca je maturirao na Šantiću, a prvo što je zapevao, još kao dečkić, behu sevdalinke, naročito Safetove. 1983. godine, zajedno sa Hankom Paldum, bio je pevač godine u bivšoj Jugi. Zajedno su i otpevali prelepu sevdalinku "Ajde, dušo, da ašikujemo".

Prepevi mediteranskih, orijentalnih i meksikanskih pesama bili su aktuelni i u prošlom veku. U jeku najveće narodnjačke popularnosti, kada je zaredjao pobede na Ilidži, Neđo Bilkić je snimio jednu popularnu grčku pesmu "Ostaj ovde".

Još jedan okoreli zabavnjak uspešno je pevao i narodnjake, i to one Obrena Pjevovića. Olivera Katarina je snimila tridesetak teških narodnjaka i himnu Mrčajevaca.

Olivera Katarina Foto: Zoran Loncarević

Legendarni šlager majstor Krunoslav Slabinac bio je veoma uspešan i sa slavonskim tamburašima i bećarcima. Zvonko Bogdan je vojvođanska varijanta Kiće Slabinca. To što može Zvonko Bogdan sa tamburašima, teško da će u skorije vreme neko nadmašiti.

Vera Ivković nikad nije bila u vrhu popularnosti. Ali, "to što može grlo moje, ma, to može retko koje", pokazala je mnogo puta. Pesmu "Moj dilbere" snimila je 15 godina pre Safeta i udarila pečat ženskom tumačenju ove antologijske pesme.

Vera Ivković Printskrin: Youtube

Sve je moguće, sem drvenog šporeta - rekli bi mangupi. Veliki Cune je oličenje svemogućeg pevača. Njegovo donošenje pesme "Lepe ti je Zagorje zelene" još uvek nema na Jutjubu. Skinuo sam ga sa ploče samo za slušaoce Muzičke apoteke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zlatibor

    11. jul 2019 | 09:44

    Sui su na svoj način ,dobri Ali ,Cune je neprevazidjen Em ,sto je lepo pjevao ,Em sto je bio gospodin

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA