Muzička apoteka: Goca Stojićević, od devojčurka do legende i tihe dive (VIDEO) (PLEJLISTA)

Muzička apoteka je ugostila jednu istinsku dobricu naše narodne muzike, pevačku divu koja ne poznaje osećanje mržnje i zavisti - Gordanu Gocu Stojićević

  • 5

Nije lako pisati ili u svojoj emisiji ugostiti nekog ko je beskrajno dobar i beskrajno muzikalan. Napravi neki skandal ili snimi neku glupost - to je zahtev rijaliti Srbije u kojoj svako zlo postaje dobro, samo ako ima rejting. Muzička apoteka je ugostila istinsku dobricu nase narodne muzike, pevačku divu koja ne poznaje osećanje mržnje i zavisti - Gocu Stojićević.

Propevala je još kao devojčurak, sa 12 godina pobedila na Homoljskim motivima, sa 15 godina snimila prvu ploču i postala solista Radio Beograda. Iako rođena Beograđanka, odrastajući u istočnoj Srbiji, zavolela je vlaški melos i postala naturalizovana Vlajna. Na prvoj ploči snima sa legendarnim Tihomirom Paunovićem na srpskom jeziku obradu čuvene vlaške pesme "Nadojna". Slede vrlo slušane pesme 70-ih: "A najlepši par bi bili", "Koje li je doba noći", "Zapiši u svom srcu", "Zapevajte svati", "Dobro jutro Šumadijo", "Ja ne mogu mila majko bez njega".

Osamdesete je obeležila pesmama: "Ljubi zlato moje", "Zapevajte prijatelji", "Te sam noći prevarila sebe", "Zagrli me i oprosti mi", "Pusti me da nadjem srcu lek", "Pevaj ujko, pevaj rode", "Nisi znao da me čuvaš", "Nema više polomljenih čaša", "Pesmo moja radosti i tugo", "Zar jedan čovek razum da mi uzme"... Devedesete je obeležila pesmom "Pala ćuprija". Istovremeno sa snimanjem ploča, snima i trajne snimke izvornih i starih komponovanih pesama: "Jutros mi je ruža procvetala", "Trepetljika trepetala", "Siroče sam na sve mi se žaluje", "Moj Milane", "Misli Mile da je meni žao", "Promiče momče kroz selo", "Jesen ide jabuke i kruške zriju"... Značajan deo karijere provela je i u čuvenom ženskom ansamblu Đerdan Mire Vasiljević.

Gordana Stojićević

Gordana Stojićević Printskrin: Youtube/PGPRTSOfficial

I dok su njene koleginice jurile novinare, menadžere, švalere, tezge, stiliste, popularnost, Goca je radila na svom obrazovanju. Završila je Veterinarski fakultet. Velika Radojka Živković je govorila za Gocu: "Sama se voli." Priznaćete, malo ko u narodnoj muzici ima ovoliko hitova i lepih pesama. Gocine pesme su muzička avangarda, više se slušaju danas nego u godinama snimanja, iako nisu bile praćene ni reklamom ni tiražima.

U video izdanju Muzicke apoteke Goca je ispričala zašto nikad nije bila zvezda, a mnoge zvezde žive od njenih hitova jer nemaju svoje. Sa starog gramofona čućete i nekoliko pesama koje Goca prvi put peva na televiziji, peva i pomalo plače. Saznaćete kako funkcioniše Klub LM u beogradskom naselju Medaković, gde Goca svakog vikenda peva za istinske ljubitelje prave narodne muzike.

Goca je Muzičkoj apoteci dala sledeći podnaslov: "Jedno malo antistresološko i muzukoterapeutsko odeljenje." Radeći ovaj posao vise od 30 godina, dobio sam mnoge komplimente i epitete - pokretna enciklopedija, folk doktor... Na neke sam i oguglao. Ali, kada mi moja draga Goca, inače veterinar po struci, kaze: "Goranče, vidno si čovek!" - od toga nema dalje.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CHE

    12. jul 2019 | 08:36

    Legenda!

  • EL...

    12. jul 2019 | 13:00

    Kristalni glas 👏

  • JS

    12. jul 2019 | 17:55

    Zena bozanstvenog glasa. Zadovoljstvo ju je alisati i gledati. Obrazovana, kulturna,zena bez skandala. Vodi racuna o svojoj porodici i sebi. Da nam jos mnogo godina, pricinjava zadovoljstvo da uzivamo u njenim interpretacijama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA