≫ 

Svadbarske pesme: Sa ovim se predznanjem ide na narodnjačku svadbu (PLEJLISTA)

Plejlista Muzičke apoteke donosi vam i neke masovne i neke unikatne svadbarske pesme, i najveselije i najtužnije

  • 1
Gordana Stojićević Printskrin: Youtube/PGPRTSOfficial

"Podignite čaše za dan naše sreće, muzika nek svira, neka kolo kreće. Ljubav moja čista, ko voda kladenca, krije se u cveću mog svadbenog venca. Zapevajte svati, braćo i sestrice, da ne bude suzno roditeljsko lice. Srce mi se kida od njihovog plača, al' ljubav za dragim od mene je jača." Zvuči setno, zar ne.

I ovako se može početi svadbeno veselje, stihovima Branka Miloševića i uz harmoniku Radojke Živković. Ovu pesmu je Goca Stojićević snimila 1977. a prvi put otpevala na tv-u u video izdanju Muzičke apoteke. Otpevala, i pomalo plakala. Mnoge mlade su otvarale svoje svadbeno veselje uz Silvanin večiti sentiš  "Šta će mi život bez tebe dragi", gledajući svog mladoženju u oči. Naravno, svadbarske pesme nisu samo pesme u kojima se pominje reč "svadba". "Aj veseli se kućni domaćine", "Ej čija frula", "Ej puče puška", "Razgranala grana jorgovana (svadbarska pesma iz Prizrena)... samo su neke od besmrtnih izvornih pesama koje su obeležile koncerte za mladu i mladoženju.

I Južnovetrovci su snimili jednu besmrtnu za sva domaćinska slavlja, onu širokonamensku "Neka peva ova kuća". A onda, kako smo se modernizovali i evropezovali i kako je muzika pojeftinila, na nekim svadbama postade nepoželjna čak i ona Bucina "Danas majko ženiš svoga sina". Čula mlada od Karleuše da je to "bljak". S druge strane, i ovi najmoderniji se raspamete i raspojasaju kad krene "Zapevajmo braćo mila ovu pesmu svi - svadba, svadba, svadba". To je, možda, prvi novokomponovani rep na ovim prostorima.

Legendarni Kanarinac je repovao još 60- ih godina prošlog veka, kad naši današnji reperi nisu bili ni rođeni. Svadba je, što reče Balašević, i "parada pijanstva i kiča".

Plejlista Muzičke apoteke donosi vam i neke masovne i neke unikatne svadbarske pesme, i najveselije i najtužnije. Obren Pjevović je uglavnom pisao vesele i zavičajne pesme. Svim roditeljima koji spremaju ćerku za udaju, Obren je napisao šta ih čeka: "U duši mi nežna pesma sa suzom se spaja, udaja me rodni dome od tebe odvaja. To je sudba devojačka, odvajkada se zna, roditelji je odgaje, al' za drugoga. Devojka je nežnoj ruži pupoljak ukleti, gde se rodi i odraste ne može živeti."

(Telegraf.rs/G. Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Narodnjaci

    19. jul 2019 | 08:03

    Jedna od lepših ,,trepetljika trepetala" dakle nema muške svadbe sa pravim orkestrom ne,,bend i programska" koje ne peva, pa šaljiva svekrva i snajka, ko se ženi jednom, isto k'o ni jednom itd naručuje se često mislim kod nas koji se nismo popapučili pa glumimo ono što nismo,situacija svadba, ,,rok bend" svira, a jelovnik počev od pihtija pa redom, ono baš ne ide, smešno, sedimo, znamo mi ceo repertoar, možemo i da pevamo i da igramo ali nije to, to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA