≫ 

Ilija Spasojević, okoreli dvojkaš: Njegove pesme izvodili su Šaban, Safet, Vida... (PLEJLISTA)

U čuvenoj "Skadarliji" pratio je Silvanu, Tozovca, Cuneta, Milu Matić, Divnu Kostić i ostale pevačke veličine

  • 0

Ilija Ika Spasojević (1922 - 1998) je najstariji i najdugovečniji rodonačelnik lipovičkog stila, uz tri godine mlađeg brata Miliju, Bucu Jovanovića i Radoja Barajevca. Ilija se imao na koga umetnuti. Rođen je u Meljaku od oca Milana, čuvenog igrača u kolu, i majke Jelice, znamenitog frulaša tog doba.

Rano je naučio da svira harmoniku, još pre Drugog svetskog rata. Svirao je, najpre, "Diatonku" sa tri reda, koja je dugo bila dominirajući model harmonike. Na njoj je svirao i Milorad, otac Buce Jovanovića, koji je bio učitelj i svom sinu i Iliji Spasojeviću, kasnije zetu. Naime, Ilija je oženio Jelenu, sestru Buce Jovanovića. Uz Iliju je naučio da svira i njegov tri godine mladji brat Milija.

U posleratnom periodu se pročulo za "dva seljaka iz Meljaka". Jedan Vlastimir Pavlović Carevac ih je zvao da sviraju uživo na radiju. Dešavalo se da, po snegu do kolena, uprte harmonike i krenu peške iz Meljaka na emisiju Radio Beograda koja počinje u 6 ujutru! Ali, braću nije držalo mesto, pa ni sigurna državna plata na Radio Beogradu. Milija se otisnuo u Ameriku, a Ilija počeo da svira po elitnim restoranima i da komponuje. Carevac je govorio da Ikina harmonika priča, tumači melodiju.

Šaban Šaulić

Šaban Šaulić je izvodio pesme Ilije Spasojević Foto: ATA Images

Postao je majstor za izvorno muziciranje, okoreli dvojkaš. Pričao mi je Ilijin sin, maestro Slobodan Spasojević, da je godinama u kafani "Novi Beograd" iznad Slavije priredjivao koncerte radio pevača: Vuke Šeherović, Anđelije Milić, Velinke Grgurević, Milutina Jevtića Budže... Ilija je svirao u narodnoj nošnji prvu harmoniku, Buca tercu, a otmena publika dolazila u kafanu kao u pozorište.

U čuvenoj "Skadarliji" pratio je Silvanu, Tozovca, Cuneta, Milu Matić, Divnu Kostić i ostale pevačke veličine. U restoranima Lipovičke šume odmarao je putnike namernike posle svih vratolomija na Ibarskoj magistrali.

Komponovao je oko 300 pesama, sto posto u duhu naše izvornosti. Da je u životu stvorio samo "Pastiricu" i "Kud se žuriš hej živote", zaslužio je zvanje legende narodne muzike. Ikine pesme su snimali i presnimavali i oni najpoznatiji: Šaban, Safet, Vida, Tozovac, Hasan, Silvana (još dok je bila Zilha), Kalezić, Azemina, Gvozden, Drljača...

U današnjoj plejlisti poslušajte i neke Ilijine onarođene pesme koje pevaju ne tako zvučna imena.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA