≫ 

Muzička apoteka: Rade Jorović, muzički oficir i najveći srpski seoski džentlmen (VIDEO) (PLEJLISTA)

Ponosni Dragačevac, narodnjački klasik čije pesme decenijama razgaljuju Srbiju gost je u najnovijem izdanju emisije koju vodi folk doktor Goran Milošević

  • 4

Radoje Rade Jorović je tipičan narodnjački klasik. Decenijama je u diskografsko-estradnom svetu, ima u svom opusu nekoliko pesama koje će ga fizički nadživeti, ima i nekoliko pesama koje će, tvrdim, tek vaskrsnuti.

Ovaj ponosni Dragačevac je rođen polovinom prošlog veka u Goračićima, epicentru trube i trubača. Budila ga je i uspavljivala pesma raspevanih roditelja. Izvornost i svetosavsku tradiciju je poneo od kuće, i, još uvek, sve svoje sobom nosi, pa i visok koeficijent inteligencije.

Rano je propevao i počeo da živi od pesme i za pesmu. Kad se pametan čovek oženi na vreme, onda mu sve dođe potaman, pa i nekoliko godina čekanja na red da bi snimio prvu ploču. Doduše, imao je šta i koga sačekati.

Dobio je "Lepoticu i sirotana" iz pera i duše Predraga Vukovića Vukasa, jednog od najplodnijih kompozitora narodne muzike svih vremena: "Ja sam bio puk siroma', siromašna kuća, sećam se tog doma. U toj kući maloj zamišlj'o sam tebe, ja siromah lepoticu da imam kraj sebe. Na pola puta mi smo stali, sreće nismo mi imali, bogatašu su te dali. Rastala se jednog dana, ispod grana jorgovana, lepotica od sirotana". I možete misliti, dobije ovakvu pesmu i posle samo nekoliko meseci presnimi je legendarni Bora Spužić Kvaka! O tom osećaju, mešavini razočaranja i ponosa, priča Rade u video izdanju Muzičke apoteke.

Radoje Rade Jorović, muzička apoteka Rade Jorović/Foto: Promo

Nije mnogo prošlo, Vukas je već na sledećoj Radetovoj ploči komponovao "Selo moje, lepše od Pariza". Ovom pesmom je postao jugoslovenska zvezda. Milioni su se prepoznali u ovoj pesmi, jer, "svak' je seljak, kriti mu ne vredi, il' po ocu ili po pradedi" (Dragoljub Hadžić).

Radoje Rade Jorović, muzička apoteka Rade Jorović/Foto: Promo

A kako je bilo nekim mega-zvezdama da pevaju dok traje Radetov aplauz, poslušajte u emisiji. Zna Rade da svira i trubu, i to bez trube!!! Zna i pesmu da komponuje i stihove da napiše dok sređuje domaćinstvo posle poplave - "Ostavio deda sve kako treba".

Saznaćete i šta povezuje Jovana Dučića i Radeta Jorovića.

Šta tek reći za žene vole oficire? Mnogo je toga već rečeno, tako da ću ja u Muzičkoj apoteci možda i zaobići tu pesmu, da bi čuli jedan narodnjački šlager "Tiha voda ruši stene" i prepev romske pesme "Duša me je zabolela".

Možda mi nećete verovati - Rade je u Muzičkoj apoteci obeležio prvih 40 godina u diskografiji! 

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira

    2. avgust 2019 | 11:36

    Ovo je strašno.! Gde su vrhunski umetnici?

  • Nikola

    2. avgust 2019 | 12:11

    Ja sam imao prilike da ga upoznam bila mi je cast što sam proćao sa nljim. I to u Atomskpj Banlji gonlja Trepća kod Ćaćka inaće on je tamo kao ameter dok nije poćeo da snima ploću poćeo tamo da peva u jednom Restoranu teraliga konobari da snimi ploću i nakraju snimijo. Dobar pwvać dobro i peva ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA