≫ 

Najopevanija tema u narodnoj muzici: Nije Morava, a nisu ni ovce (PLEJLISTA)

Ko o čemu baba o uštipcima, a narodnjaci o rastanku na milion načina

  • 3

"Na rastanku ružu si mi dala", "Na rastanku ispuni mi samo jednu želju", "Rastanka se našeg sećam", "Ispod palme na obali rastaju se dvoje sa suzama", "Putevi se naši razilaze", "Život nas je rastavio, draga", "Ne ljubi me na rastanku", "Ne daj da nas rastave", "Došli dani, rastasmo se sami", "Rastajemo se mi"... Ko o čemu baba o uštipcima, a narodnjaci o rastanku na milion načina.

Kada urbane face žele da omalovaže narodnjake, čine to primedbom u vidu pitanja: "Dokle više o ovcama i o Moravi?". Tačno je da se krajem devetnaestog i u prvoj polovini dvadesetog veka mnogo pevalo o ovcama i o Moravi. A o čemu bi drugom? Srbija je pobedila i Turke i Švabe kao seljačka zemlja. Ljubav prema otadžbini je bila jača i od ljubavi prema majci, a kamoli prema momku i devojci.

E, onda su nas komunisti i Tito poveli u ovozemaljski raj. Za razliku od onog u Edemskom vrtu, prepunom voća, slavuja, ovaca i potoka, predočen nam je industrijski, sa čekićem, knjigom, fabrikama, soliterima i kreditima. A ljubav u komunističkom raju? E, baš to su naši narodnjaci čekali - slobodnu ljubav.

Rasim Samardžić Rasim Samardžić Printskrin: Youtube/Diskos Official

Ispostavilo se da prosečan Jugović i nema drugih jada, sem onih ljubavnih.

I Šekspir poručuje: "Od novog jada stari bol će proći." Tako i narodnjaci dostigoše svoj vrhunac kada i komunisti svoje sladostrašće - od 60-ih do 80-ih godina prošlog veka.

90 odsto narodnih pesma je o izgubljenoj ljubavi! Podatak je mnogima neverovatan, ali istinit i lako objašnjiv, kao ovce i Morava iz uvoda. Život i ljubav ne daju samo apsolutnu sreću, jer, "gde je milovanja, tu je i plakanja", primeti jedan sevdalija. "Nema ni toliko sreće, da bi svi bili srećni", veli Duško Radović. Na kraju krajeva, i u najčuvenijim filmskim ostvarenjima, kad se njih dvoje ponovo zagrle i poljube nakon dramatičnih lomova, sledi "the end".

Ljuba Nedeljković Ljuba Nedeljković Printskrin: Youtube/Diskos Official

I zato, ne optužujte narodnjake da pevaju "kukumavke i plačitraćkalice".

Važno je samo da nam krici iz farme ne uplaše i rasteraju slavuje. Opasno je samo kad slavuji zalaju.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    3. avgust 2019 | 08:38

    A šta ste očekivali? Da pevaju o sedmici na Lotto.

  • ??

    3. avgust 2019 | 15:46

    I ne vidi.,sta je tu lose.

  • Драгана

    17. avgust 2019 | 16:05

    Растанци су увек тужни а туга је најбоља инспирација за песму и поезију. Одличан избор теме!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA