≫ 

Sveti Vukoviću u čast: Ove nezaboravne hitove napisao je legendarni spiker RTS-a (PLEJLISTA)

U današnjoj Muzičkoj apoteci, izuzetno, poslušajte i Svetine šlagere, koji su, tvrdim, bliži pravoj narodnoj muzici od modernog folka

  • 6

Kad kažem spiker, pomislim na drage ljude: Draga Jonaš, Sveta Vuković, Branko Surutka, Dušan Vidak, Duško Marković, Žarko Obračević, Gordana Pavlović Boneti (Radio Zagreb), Zekerijah Djezić (Radio Sarajevo), Slobodan Ćurčić, Donka Dimitrijević, Brana Ilić (Radio Šabac), Pera Crnobrnja (Radio Požarevac), Vlastimir Mrkonjić (Radio Podrinje), Ljiljana Spiridonov (Radio Šumadija)... Pomenuh majstore lepog govora, male i nevidljive ljude uz koje sam zavoleo magičnu i zvučnu kutiju što se zove RADIO. Dobar radio se nije mogao zamisliti bez dobrog spikera. Po spikeru se prepoznavao radio. Zato je i audicija za spikera Radio Beograda bila stroga kao audicija kod Carevca za radio pevača.

U vreme kad sam ja ulazio u radio, teže je bilo postati spiker nego akademik! Lako su se menjali i odlazili direktori, glavni i odgovorni urednici, novinari, voditelji, tonci. U spikera se nije diralo, sve dok se Srbija nije rijalitizovala i voajerizovala. Uprostačenim ljudima i ne teba Svetina dikcija, akcenat, gospodstvo, otmena suzdržanost. Sveta je znao koliko je dosta, a mogao je mnogo više nego što je slao u etar. Neki kažu - imao je grlo. Imao je i pod grlom pesnika. Markantan sa mikrofonom, poeta sa perom. Svojim stihovima je ovekovečio nekoliko šlagera i narodnjačkih bisera: "Odiseja", "Ja te volim", Kad bih znao da je sama", "Ljubav je samo reč", "Maestro i violina", "Moja malena", "Godine su prolazile", "Opet sama", "Morava je u mom srcu"...

U današnjoj Muzičkoj apoteci, izuzetno, poslušajte i Svetine šlagere, koji su, tvrdim, bliži pravoj narodnoj muzici od modernog folka!

Svetislav Vuković Svetislav Vuković Foto: Privatna arhiva

Svetu poetu su "oslobodioci" najurili sa Radio Beograda. Tako biva otkad su u Srbiji svaki izbori "prelomni i istorijski", pitanje života i smrti. Za emisare BBC-ija Sveta je bio suviše staromodan. A onda su "pobednici" rešili da beogradske i nacionalne radio frekvencije podele nekolicini bogatih ljudi. Nove gazde imaju puno para i puno firmi, samo im još fali radio na kome će njihova devojčica ili dečko biti glavna faca. Da se smeje uvek i po svaku cenu i kad nema brašna, da sa osmehom na licu saopšti vest da je negde u nekom zemljotresu stradalo deset hiljada ljudi. Onako "kul".

Eto, tako je Sveta poeta postao tehnološki višak, tako su spikere zamenili prezenteri koji, po pravilu, ispevavajuuuu zadnji slog. Tako je umro RADIO u Srbiji.

Hvala ti, dragi moj Sveto, što me moji poštovaoci imaju s kim porediti. I dalje se isto branim - Sveta je spiker i gospodin, ja sam samo autor i voditelj.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mina

    5. avgust 2019 | 08:46

    Hvala mu sto je bio deo moga odrastanja i sazrevanja sa svim legendarni spikerima i on je postao legenda

  • Стсра,добра времена!

    5. avgust 2019 | 07:42

    Био је даровит господин, пријатног и карактеристичног гласа.

  • Sasa

    5. avgust 2019 | 08:01

    Vreme sporta i razonode...najbolja radio emisija ikada...pocuvaj u miru ,legendo....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA