≫ 

87. rođendan velikog umetnika: Aca Stepić i njegovi narodnjački evergrini (PLEJLISTA)

U iščkevinju Acinog dolaska u Muzičku apoteku, poslušajte desetak njegovih evergrina na plejlisti

  • 2

Aca Stepić je svojim narodnim pesmama sa šlagerskim prizvukom i svojim kolima za igru, obeležio svoje ime u mravinjaku ljudi ovog sveta. Rođen je na današnji dan, 25. avgusta 1932. u Velikom polju kod Obrenovca. Otac mu je svirao violinu i imao svoj orkestar. Aca je po nagovoru svog oca završio za geometra. Ali, kako i sam reče u mojim radio emisijama, srednju geodetsku je završio za ljubav svojih roditelja. Acu je vukla ljubav prema pesmi. Odrastanje uz oca violinistu, stvorilo je veliku muzičku bazu. Kada mu je otac kupio harmoniku, počeo je sa svakodnevnim usavršavanjem. Najpre kod Ilije i Milije Spasojevića, a zatim i u "mađarskom orkestru iz Sombora", gde je svoju dvojkašku bazu proširio na klasiku, šlagere, romanse, kancone, sevdah, meksikanske, grčke... Svirajući godinama sa ekipom u Sarajevu, upoznaje stidljivo i lepo devojče od 17 godina. Bila je to Zilha Bajraktarević.

Pruža joj šansu da zapeva uz orkestar, dovodi je u Beograd i od Zilhe pravi veliku zvezdu Silvanu. Nastupaju zajedno u hotelu "Grand", pa u čuvenoj "Skadarliji", "Zvezdari". Bio je to istinski kulturno-umetnički program u kafani. Orkestar svira i pevač peva za jednim astalom, a ne ometa goste za drugim astalom. I čuveni Carevac je dolazio u Skadarliju i poželeo da Aca počne da svira harmoniku u njegovom ansamblu na Radio Beogradu. Samo godinu dana je svirao kod "surovog Cara", izlazi iz Radija i formira svoj ansambl. Od sredine 60-ih kreće kompozitorska eksplozija Ace Stepića. Komponovao je, za to vreme, jako moderne narodnjake i formirao jedan od najtraženijih ansambala u bivšoj Jugi. Odsvirao je brojne koncrte, festivale, radio emisije: "Ilidža", "Beogradsko proleće", "Pesma leta", "Raspevana jesen" "Selo veselo", "Subotom uveče", "Večeras zajedno" (program za naše radnike u inostranstvu). Aca Šišić - violina, Boda Nikolić - klavijature, Blagoje Petrović - klarinet, Belja - bubnjevi, Bora Višnjički - gitara, Miodrag Ilić - bas gitara...To je ekipa vrhunskih instrumentalista pod umetničkim rukovodstvom Ace Stepića. Na istom koncertu su pratili i teške narodnjake - Tozu, Cuneta, Kvaku, Šabana, Tomu, Safeta, Silvanu, i teške zabavnjake - Lolu, Đorđa, Arsena, Lea Martina.

Predrag Živković Tozovac Predrag Živković Tozovac Foto: Marko Jovanović

Acino sviranje na harmonici nije bilo virtuozno kao kod Jovice Petkovića ili Kemiša. Nije bilo ni suvišnim trilerima ukrašeno ni napadnom brzinom osakaćeno. Aca je svirao gospodski i u studiju, i u kafani i na koncertu. Njegovi snimci na pločama zvuče kao trajni snimci na radiju. Pričao mi je kako ga je Ljuba Aličić za vreme snimanja zamolio da otpeva jednu njegovu pesmu za dva tona više. Aca mu je rekao - može, al' kod tebe u Šapcu na vašaru ili na svadbi.

Komponovao je oko 500 pesma i 20 kola za igru. Mnogim pevačima je komponovao prve i najslušanije pesme i od njih stvorio velike zvezde: Silvana Armenulić, Zoran Kalezić, Milanče Radosavljević, Savo Radusinović, Milena Plavšić, Ljuba Aličić, Ljubomir Đurović, Asim Brkan...

Zoran Kalezić Zoran Kalezić Printskrin: Youtube/dmsattv

Milanče Radosavljević možda ništa ne bi snimio da ne beše gospon Ace. Milančetu su neke Acine kolege, "kompozitorske aždaje", tražile pravo malo bogatstvo za snimanje prve ploče - auto, kravu, njivu. Samo što mu ženu nisu tražili! Bio mlad pa, valjda, znali da mu treba žena.

Aca je tako veliki gospodin, sa razvijenim osećajem za stajling još pre pola veka. Prvi je na ovim prostorima uniformisao svoj orkestar, baš kao za svetske piste. Pojavom turbo-folka se dobrovoljno povukao u penziju sa statusom istaknutog estradnog umetnika. Ponosim se što je godinama veran slušalac i učesnik mojih emisija. U iščkevinju Acinog dolaska u Muzičku apoteku, poslušajte desetak njegovih evergrina na plejlisti.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    25. avgust 2019 | 08:19

    Bravo za divan tekst i sećanje. Aci želim sve najbolje,da je živ i zdrav na mnogaja ljeta.

  • DervenD

    15. jul 2021 | 23:39

    Da,pamtim kao da je bilo juce(dete mnogo vise pamti dogadjaje,no sve ostalo u zivotu).Aca je snimao i za "Sportsku knjigu Beograd" sa Perom G..Postava se menjala: svirao i M. Stanisavljevic,pa Ž. Pavlovic,brat Zarka"Valjevca.Bilo je dosta ansambala gde su dobrim delom dominirale gitare(gitare,klavijature...uvedene su zbog ekipa koje su sastavjjjene od narodnih i zabavnih pevaca).Ko je prvi uveo Skula,Aca,Radancevic ne znam,ali je bilo jos jakih:Danilo Daca Blagojevic,Dmitar Miki Mitrovic,Braca Spasojevic iz Čačka...Sve sam ih voleo:Daca sa cuvenim gitaristom tercerom(A. Matic-"Hej krcmarice","Ljubavi Ljubavi",Toza"Zivim od danas do sutra", pa mozda "Sumadinac", pre ce biti Skula sa orguljama,Miki Mitrovic:Vasilija-"Zasto pitas kolko mimje leta",Zika-"Akome nekada sretnes",Mila-"O,sunce,sunce,bar ti mi kazi",Saveta-"Lazno je lazno,Brace Spasojevic i Miroslav Silni.Da ne govorim o Stepicu:ono sto je Fejatov orkestar bio za trubace,Ace je bio za ostale narodnjake,ansambl "Diskos" pod umetnickim rukovodstvom Duska Radancevica("Poslednja noc"-DobrivojeTopalovic,"Pusti oci neka placu"-Kanarinac....Ostaje "tajna" kako "izumire" oansabl Dusana Radancevic(i nije neka tajna,nebi bio u ovoj temi).PS:kad pogledamo: jedan krug studijskih sviraca se stalno vrtio u krug.Smem li da kazem da je recimo ansambl Mileta Urosevica prakticno nasledio Bogran Kojovic. Stepiceva karijera i licnost su zagonetni:stalno je imao neke ideje i keceve u rukavu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA